U jučerašnjem meču finala Kupa Radivoja Koraća viđen je derbi. Zvezda je pobedila 74:64 i vratila titulu. Partizan se odlično pokazao uprkos kratkoj klupi i odsustvu prvog trenera. Međutim, sve to ostaje u dimu takozvanih „navijačkih” incidenata pre, tokom  i nakon utakmice. Pored standardnih međusobnih koškanja, ovaj put je povređen civil.

KK-Partizan-KK-Crvena-zvezda-Kup-Radivoja-Koraca-201748.jpg
Derbi osvetljen bakljama. Foto: Telegraf

Dugogodišnji košarkaški radnik Miodrag Radović, doživeo je tešku telesnu povredu glave, uz opekotine ruku, nakon što je bio pogođen bakljom u glavu. Debate oko toga sa čije je strane poleteo objekat koji gori temperaturom od oko 1000 stepeni, ne prestaju. Između prepiranja ko je gori, zaboravlja se čovek. Gospodin Radović.

Veliki ljubitelj sporta utakmicu je mirno posmatrao iz prvog reda. Nije je do kraja odgledao, jer su lekari hitne pomoći morali da ga iznesu iz niškog Čaira. Trend navijačkog divljanja i bahatosti ne prestaje, a gospodin je pukom srećom izvukao živu glavu. Trenutno se oporavlja u niškoj bolnici. Treba podsetiti da uprkos nizu incidenata, derbi nije prekinut.

Povrede Miodraga Radovića samo su najnoviji pokretač debate o navijačkoj upotrebi baklji, posebno u zatvorenim prostorima. Pojava pirotehnike u halama nije neobična u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji. Nije strana ni u Južnoj Americi. Dakle, ova debata nije samo lokalna ili regionalna.

Neću se sužiti floskulama na temu roditelja koji decu zbog ovakvih rizika ne vode na utakmice. Nema potrebe podsećati ni na generalni pad gledanosti srpskih klubova usled ovakvih dešavanja. Tekstova i diskusija je već bezbroj, a opšte su poznati koraci neophodni za rešavanje ovog problema.

U pravim rukama pirotehnika može da bude pravi spektakl. Impozantan prizor za svakog ljubitelja sporta i blještavog svetla jarkih boja. Nažalost, pravilnog korišćenja je sve manje, a baklje, topovski udari i slični elementi se u rukama mladih i neiskusnih pojedinaca od rekvizita za zabavu pretvaraju u oružje. Na sveopšti rizik.

Samo je pitanje dokle.