Srpski vaterpolisti spremni su za Svetsko prvenstvo. U razgovoru sa medijima ističu jaku konkurenciju i ogromnu motivaciju pri igranju za reprezentaciju.

Srbija 2022
Foto: J.L

Delfini su danas na bazenu SRC Milan Gale Muškatirović održali trening-utakmicu sa ekipom Sjedinjenih Država, a pre toga su bili dostupni za izjave. Atmosfera, kao i uvek, odlična. Radi se naporno, ali su momci i van bazena složni.

Pre nego što su uskočili u bazen, govorili su o očekivanjima za Budimpeštu, formi i klupskim rezultatima. Umorni su, ali itekako spremni.

Dušan Mandić se prvo osvrnuo na grupu: „Videćemo u kakvom će sastavu doći Australija. Sa Amerikancima smo imali prilike da odradimo nekoliko sparing-treninga. Videli smo da je to ekipa koja ima kvalitet i koja će sigurno biti neugodan protivnik. To je prva utakmica na Šampionatu i imaće svoju težinu jer su ujedno i najjači protivnik u grupi.”

Zatim je govorio o smeni generacija: „Olakšava nam to što smo igrali zajedno u Gvanžou jer je tu većina igrača osetila težinu najbitnije utakmice 1/4 finala. Siguran sam da ćemo i u Budimpešti podizati nivo igre i da ćemo biti pravi kada to bude bilo najpotrebnije, a po mom mišljenju je to 1/4 finale.”

Mandić se osvrnuo na i konkurenciju: „Mislim da će biti izuzetno velika konkurencija. Mađarska je jedan od favorita. Uz Španiju i nas, mi smo tri najbolje ekipe. Ali naravno, Amerika, Crna Gora, Italija, svaka od tih ekipa može da priredi iznenađenje.”

U reprezentaciji – uvek pravi

Na pitanje kako se igrači pripremaju za reprezentativne obaveze nakon preko 70 klupskih utakmica, Mandić je izjavio:

„Izuzetno je teško. Mislim da govorim u ime svih, a i u svoje kada kažem – prvi put da sam došao ovako umoran i težak na pripreme Reprezentacije. Ogroman broj utakmica, nema pauza…  Dešavaju se tu i povrede, ali kako nama, tako i drugima. Moramo se prilagoditi. Igramo za reprezentaciju, a kada igramo za reprezentaciju, sve to ostavljamo po strani i umor i sve ostalo. Želimo da ostvarimo najbolji mogući rezultat.” – zaključio je predvodnik Delfina.

Sedam godina bez finala na SP predstavljaju i motiv i pritisak za naše vaterpoliste. Dok teku poslednje pripreme, svi na umu imaju upravo značaj Mađarske gde je naša reprezentacija poslednju svetsku medalju osvojila 2017.

Strahinja Rašović je govorio o scenariju nakon grupe: „Dobra strana prvog mesta u grupi je to što imate 4 dana odmora, ali gubite možda taj takmičarski ritam. Mi svakako idemo da budemo prvi. Nema nikakvih kalkulacija.”

O igranju nakon olimpijskog zlata: „Napasti tron svetskog šampiona nakon Olimpijskih igara je velika stvar. Posle Olimpijkih igara je to najveće takmičenje koje postoji. Ogroman je izazov i motiv.” -istakao je Rašović.

U Budimpešti su priliku da budu u startnoj postavi dobili i mnogi mladi igrači kojima će ovo biti prvo igračko iskustvo na Svetskom šampionatu. Kale se neke nove generacije.

„Igrali smo u sličnom sastavu i 2019. u Gvanžou, a svi smo već godinama tu na okupu. Bez obzira na to što su neki dobijali šansu, a neki ne. Odlično se poznajemo i kroz klubove i kroz reprezentaciju. Tako da mislim da je to sve bezbolno urađeno. Što kaže Deki, ovo je naš najbolji sastav. Mi znamo koga predstavljamo, za koga igramo – tako ćemo se i ophoditi. – zaključio je Rašović

Nekadašnji selektor Srbije, a danas Sjedinjenih Država Dejan Udovičić pozdravio se sa selektorom Dejanom Savićem i razgovarao sa domaćom ekipom uoči početka srpsko-američkog sparinga.

foto: J.L.

Američki reprezentativci, poznati po svojoj velikoj plivačkoj kondiciji, žele da se iz Budimpešte vrate sa zlatom oko vrata. Međutim, priznaju da je na zlato najveći pretendent upravo Srbija.

Delfini za Mađarsku odlaze sutra, prva utakmica je u utorak od 19:30 protiv SAD, a očekivanja su standardno – šampionska.

Pratite SidelineSRB na Instagramu.