Sportsku javnost je tokom vikenda uzburkala vest o potvrdi saveza najbogatijih evropskih klubova zarad stvaranja zasebne fudbalske lige. Evropska superliga koja okuplja imena poput Barselone, Reala i Liverpula izazvala je jednoglasne osude FIFA i UEFA. U ovom tekstu ćete saznati okvire kontroverznog takmičenja koje se smatra,,Ligom šampiona bogatih”.

Evropska Superliga
,,Zaradite na terenu. Fudbal je za navijače” – natpis na stadionu Lidsa. Foto: Leeds, via Twitter

Odvajanje najbogatijih od svih ostalih se naziralo već nekoliko godina, ali su ove sezone spekulacije postale realnost. Nastanak nove lige van okvira FIFA i UEFA je nametnulo brojna pitanja: Šta će se desiti sa ovosezonskim izdanjem Lige šampiona i Lige Evrope? Kako će od naredne sezone izgledati lokalne lige? Ko će uopšte moći da učestvuje u dosadašnjim najvećim takmičenjima? Kako treba da izgleda Evropska superliga?

Krenimo od otcepljenih, takozvanih Osnivača ESL: Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Totenham, Juventus, Milan i Inter.

Reč je o dvanaestorci kojoj bi ove nedelje trebalo da se pridruže još tri kluba, kako bi se dostigao zamišljeni format od petnaest Osnivača. U momentu pisanja ovog teksta očekuje se da to budu Bajern, Dortmund i Ajaks, iako su navijači sasvim očekivano – protiv.

Osnivači nove evropske lige su se oglasili saopštenjem, kako bi objasnili format takmičenja:

Petnaestorci Osnivača će se pridružiti još pet klubova koji će se godišnje kvalifikovati za Evropsku superligu. Učešće će se bazirati na učinku u prethodnoj sezoni, iako nije sasvim jasno kako će doći do te procene, s obzirom na to da bi svaki naredni učesnik Superlige bio suspendovan iz svih takmičenja pod pokroviteljstvom FIFA i UEFA.

Takmičari će biti podeljeni u dve grupe od po deset učesnika, a mečevi će se igrati sredinom nedelje, na domaćem i gostujućem terenu. Zvuči poznato? Za razliku od Lige šampiona, u Superligi nema ispadanja za Osnivače. Naredne sezone se kvalifikuje samo druga petorka. Nokaut faza bi se odigrala tokom maja meseca, kako bi se odredio finalni par. U suprotnom bi najveći igrali unedogled.

Očekuje se formiranje Ženske superlige, koja bi po rečima Osnivača: ,,Doprinela razvoju ženskog fudbala.” U oba slučaja će sudije nositi mikrofone i na taj način gledaocima dopustiti da čuju obrazloženja svojih odluka, kao u MLS-u.

ESL
Subjektivni osećaj objašnjavanja Evropske Superlige

Figo: ,,Takozvana Superliga je sve samo ne SUPER”

Fudbaleri, bivši i sadašnji, poznati funkcioneri i fudbalski klubovi, uključujući Zvezdu i Partizan su jednoglasno osudili stvaranje ESL, koja će zbog zabrana Evropske i Svetske kuće fudbala uticati i na nacionalne selekcije. Zatvorena liga se stvara zarad želje Osnivača da fudbal igraju po sopstvenim pravilima, bez brige o posledicama po sve ostale.

,,Ova nazovi Superliga je sve samo ne ,,super”. Ovaj pohlepan i bezobrazan potez bi označio katastrofu za naše lokalne fudbalske temelje, za ženski fudbal, za širu fudbalsku publiku, samo kako bi išla u prilog vlasnicima koji gledaju sopstveni interes, uz potpuno odbacivanje sportskih zasluga. Tragično”. -napisao je Luis Figo na Tviteru.

Aleksandar Čeferin je na današnjem sastanku komiteta UEFA osudio inicijativu za osnivanje Superlige Evrope, nazivajući je: ,,Besramnom”. Međutim, smatra da imaju šanse za obaranjem Superlige: ,,Baš zato što UEFA poštuje tradiciju, fudbal i svoje navijače, mi ćemo na kraju pobediti. (…) Ako dvanaest osoba želi da uzme ceo fudbal za taoca, na duge staze oni neće pobedediti. Navijači nisu na prodaju”. – zaključio je Čeferin.

UEFA je danas takođe odobrila proces restrukturacije Lige šampiona koji će početi od sezone 2024/2025.

Postoje indicije da će Real, Čelsi i Siti do petka biti izbačeni iz Lige šampiona, koja bi u tom slučaju automatski pripala PSŽ-u. Ovako radikalan potez nije potvrđen, ali bi pokazao decidiran stav UEFA protiv nove lige koju su okarakterisali ,,secesionističkom”.

Takođe, predlaže se da Osnivači i svi budući učesnici Superlige narednu sezonu otpočnu od petog ranga nacionalnih takmičenja. Sve ove kretnje bi osim na širu sliku fudbala uticale na nacionalne lige, odnosno na napredovanje klubova iz nižih liga do najviše kategorije – Primere, Serije A, Premijer Lige…

Korist bi postojala u realnoj šansi da manje privilegovani evropski klubovi osvoje trofej Lige šampiona. Nažalost, voljeni ušati trofej bi odlaskom najvažnijih učesnika umnogome izgubio na značaju, a navijači ostali uskraćeni za obožavanu atmosferu Lige šampiona i prestiž mušeme na stadionu voljenih klubova.

Iako postoji nada da se Superliga, neće uspostaviti, barem jedna sezona ovakvog esperimenta je realna, kao i jaz koji svakako ostaje. Nakon minulog vikenda fudbal više neće biti isti, a efekte obesti bogatih će osetiti čitava Evropa.

Comments are closed.