Meseci nagađanja i nadanja doneli su željeni rezultat. Igor Kokoškov je novi selektor Srbije. Zemlju košarke treba da oživi prvi inostrani trener u NBA i evropski šampion, kojem je ovo imenovanje najveći san.

Igor Kokoškov
Foto: Matthew Stockman/Getty Images

Uprkos velikom entuzijazmu, minulo leto je okončano svojevrsnim fijaskom srpske ekspedicije u Kini. Ispraćeni sa podijumom u mislima, vratili su se kao peti. Za Srbiju, pozicija pete ekipe sveta nije dovoljna.

Zato je sada tu Igor Kokoškov da vrati sjaj srpskoj košarci. Ostatku sveta najpoznatiji kao prvi stranac u istoriji NBA koji je sa pozicije glavnog trenera vodio jednu franšizu (Finiks Sanse) u najjačoj ligi sveta.

Imenovanje u Arizoni je prošlo daleko od očekivanog uz mešovitu ekipu, a Kokoškov se vratio svojoj staroj sportskoj kući, Sakramentu, gde sada ima direktnu priliku da posmatra rad i napredak srpskih reprezentativaca.

Nije mu prvi put u taboru Srbije. Pre petnaest godina je sarađivao sa Željkom Obradovićem. Uprkos godinama rada u Sjedinjenim Državama, ostao je blizak korenima evropske košarke, s obzirom na angažmane u Gruziji i Sloveniji.

Tokom ove decenije, na srpskoj sceni Kokoškov je novo lice od koga se očekuje da Nacionalnom timu podari novi entuzijazam, uz drugačiji pristup košarci. Primarni cilj je naravno, plasman u Tokio.

The best of both worlds:

Kao spoj srpskog doživljaja košarke i američkog viđenja sporta kroz brojke, Kokoškov favorizuje igru po čitavom polju, uz veliki broj raznovrsnih šuterskih opcija.

Formira brzu, sistematičnu napadačku igru od samog početka akcije, baziranu na razumevanju i razigravanju svakog pojedinačnog elementa. Praktičan i analitičan, svoje prvotimce sagledava ne samo unutar ograničenog košarkaškog konteksta. Osim toga, poznat je po davanju prilike za dokazivanje mladima, a FIBA računa na njegovu stručnost u edukaciji.

Rad sa Kokoškovim zahteva mnogo više od klasičnog skautinga, šuterskih treninga i crtanja akcija. Poput profesora koji želi da njegovi studenti naučeno zaista razumeju, a ne samo izdeklamuju, Kokoškov od košarkaša traži promišljenost, strpljenje i aktivno učešće u stvaranju igre.

Poznavanje osnova psihologije i kognitivnih mehanizama, pomažu mu u formiranju zdravog autoriteta pred igračima i znatno dublje poimanje građenja taktike.

Pandan je Veljku Paunoviću po multidisciplinarnom pristupu sportu i ideji da priprema za utakmicu treba da zauzima prostor mnogo veći od samog terena.

Igračko iskustvo u Zvezdi, te trenersko u Partizanu, podrazumevaju da ne haje za klubaštvom, već zahteva najviši nivo profesionalizma. Centralno mesto na klupi Srbije ističe kao najveću dosadašnju profesionalnu odgovornost i san svakog trenera.

Igor Kokoškov Srbija

“Ovim imenovanjem mojoj porodici i meni lično je ukazana velika čast. (…) Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima.

Moj glavni motiv da se prihvatim ovog posla je upravo jaka lična “emocija” i želja da se konačno vratim tamo odakle sam krenuo – u Srbiju”. -izjavio je Kokoškov o svom novom angažovanju.

Vest o imenovanju novog srpskog selektora preneli su svi veliki evropski mediji.

Španci ga obožavaju, Slovencima je doneo najveći košarkaški uspeh u istoriji; u Gruziji je dobio najviše državne počasti, a imao je veliku ulogu u oblikovanju talenta nove svetske mega-zvezde, Luke Dončića.

Veliko znanje i talenat uz koje je godinama briljirao u NBA, od sada će implementirati u našoj reprezentaciji. Došao trenutak da dve decenije iskustva materijalizuje tamo gde je sve počelo – u zemlji koja košarku doživljava kao nijedna druga.

1 Comment


Comments are closed.