Partizan se prethodne nedelje dodatno približio Top 8 fazi Evrolige, a navijača nikada u većem broju. Postavlja se pitanje zašto su ove zime svi zainteresovani za Partizan i koliko navijanje ima veze sa ljudskom prirodom.

Partizan, Navijači
Foto: J.L / SidelineSRB

Beogradska Štark arena bila je standardno prohladna, sve do proteklog utorka i meča Partizana i Olimpijakosa. Tokom utakmice protiv pirejskog giganta, uprkos bespoštednoj klimatizaciji, Arena se ugrejala gotovo kao Pionir. Zaista, gužva je čitave sezone, ali je susret 30. kola Evrolige označio prekretnicu između entuzijazma i potpune euforije. Iz kola u kolo su navijači crno-belih koračali na oštrici noža. Između oprezne želje i velike nade za godinama iščekivani plasman u Top 8.

Pobeda nad Olimpijakosom je prelomila i prava žurka je mogla da počne. Energija koju je Partizan potvrdio pobedom nad Real Madridom u petak uveče (104:90). Ispunjava se prećutni cilj, plasman u Top 8 fazu Evrolige, a interesovanje za crno-bele je nezapamćeno u novijoj istoriji.

Potpuni kontrast situaciji od pre godinu dana, kada su redovne bile čarke između Delija i Grobara: ,,Vi ne možete da popunite jednu Arenu“, govorili su navijači crveno-belih, ali više nisu u pravu. Ove polusezone, ne traži se samo karta viška, već se jure veze, kontaktiraju ljudi sa kojima se niste čuli u ovom veku, šalju se molbe i traže ogromne usluge… Sve za šansu da se makar na sat vremena nađete kraj mitskog parketa.

Zašto? Zbog BIRG-a. 

Sport kao društveni fenomen od ogromnog značaja, postao je predmet multidisciplinarnih istraživanja. Počevši od psihologije i sociologije, preko antropologije i statistika raznih vrsta. Ukoliko govorimo o psihologiji sporta, naučićemo šta je BIRG. Akronim za termin Basking in Reflected Glory, koji je prvi opisao i naučno definisao psiholog Robert Ćaldini još 1976.

Profesor Ćaldini je BIRG opisao kao prirodnu tendenciju čoveka da se približi svemu što smatra uspešnim, ne bi li osetio barem deo tog uspeha u sopstvenom životu. Kraće rečeno, BIRG je povod za to što se nakon svake velike serije utakmica pojave navijači u hordama, opsedajući stadion ili halu nekog kluba. 

Ljudski je i potpuno opravdano našom prirodom da budemo uz sve što budi pozitivne emocije. Stoga smo imali prilike da vidimo rast interesovanja navijača Partizana od umerenog do fanatičnog u razmaku od samo nekoliko meseci. 

Tas su prevagnuli takozvani neformalni navijači, nestalni u svojim posetama. Mogu doći na jednu utakmicu, pa propustiti narednih pet. Ne osećaju potrebu da uvek budu kraj terena… Osim ako njihov tim ne ruši Efes, Olimpijakos ili Real Madrid.  Tada razloga, volje i želje da se jurne ka Areni ima neuporedivo više.

Zato su prizori iz naše najveće dvorane ove zime bili apsolutno predivni. Mrak, koji obasjavaju blicevi mobilnih telefona, čini da se osećate kao na koncertu najvećih rok-zvezda. Huk publike jači od najave Mik Džegera.

E, to je BIRG!

Neki će pežorativno pričati o ,,evropskim navijačima“ i njihovoj podršci koja je naizgled uslovljena samo dobrim rezultatima, ali se tu vraćamo na osnovnu ljudsku potrebu – osećati se dobro. Poput svih psiholoških mehanizama koji čine da lebdite na devetom nebu, BIRG vozi dvesta na sat.

Odjednom vam je život lep. Ustaje se za posao u šest sa entuzijazmom. Naime, znate da vas ove nedelje čeka još jedna Arena. Upravo ta navala dopamina čini da želite Arenu iznova i iznova… Iako tu potrebu niste osećali pre dve godine, jer dopamina nije bilo. Košarku doživljavate drugačije.

Književni BIRG
Rekli su o meni. Izvor: Twitter, screenshot

Nije vam sve potaman, ali ako navijate za Partizan, od februara vam je – lepo 

Sada svaki ljubitelj Partizana, domaći ili stranac, želi delić crno-bele priče za sebe: kao uspomenu, motivaciju, donekle i statusni simbol. Znate da ego voli ekskluzivnost, a ne može svako da bude u toj Areni. Ukupno 20.000 najvećih srećnika koji su svoju kartu ili vezu našli na vreme. U društvu ste različitih sportista, pevača, glumaca… Na ulici biste ih pitali za sliku. Sada ste jednaki. Okupljeni oko tima koji volite, pod visokom kupolom u osećaju pripadnosti nečemu mnogo većem od sebe.

Možda vam ranije to nije bilo važno, ali sada vas zanimaju indeksi, koš-razlike, učinak drugih evroligaša i kalkulacije oko narednih kola i domaćeg terena. Sada sve deluje moguće. Čist dopamin i serotonin, izazvan pogođenim šutevima, prošaran navijačkim pesmama. Poistovetili ste se sa klubom. Oduševljeno pišete poruku: ,, Pobedili smo! Presudio je naš šut za tri!“, zato što sebe smatrate delom Partizana.

Privučeni sportskim uspesima bićete u Beogradu isto kao u Bratislavi, Beču, Brizbejnu, Birmingemu, Bodenu. Birgovali su svi: navijači Zvezde u doba prvog mandata Dejana Radonjića, zatim svi zaljubljenici u Barselonu Pepa Gvardiole, fanovi Voriorsa iz 2018. ili Bursaspora od proleća 2022. Primera je mnogo. Zamislite uspešnu sezonu bilo kog kluba i navijači će doći sami. Spremni da društvene mreže oboje klupskim bojama i kupe šta god im se ponudi u fan-šopu.

Menja se i narativni okvir, kojim je predstavljen Partizan

U medijima se više ne govori o srpskom vlasniku vajld-karda. Svojim izdanjima u Evroligi, Partizan je dobio epitet ravnopravnog rivala. Ekipe koja zaslužuje jednako poštovanje, a ne puko tapšanje po ramenu nakon poraza. Samim tim, ova sezona je kao stvorena za izgradnju brenda nove generacije Partizana u međunarodnim vodama.

Uzimajući u obzir da je treći dan aprila, tek će rasti očekivanja u javnosti i temperatura na tribinama. Osim toga, Evropa će imati još dovoljno prilika da se oduševljava atmosferom u Beogradu. Zato što je ovo ta polusezona za Partizan, a osećaj pripadnosti i pobede je nasušna potreba baš kao voda, hrana i san.

Sve za ljude, a BIRG naš sastavni deo. Pitanje je kako će Partizan ovu priliku dalje iskoristiti – na parketu i van njega.

Pratite SidelineSRB na Instagramu i pretplatite se ovde.