Beogradska Hala Pionir, ikona balkanskog sporta, nosiće naziv po legendarnom košarkaškom treneru i inovatoru Aleksandru Nikoliću. Profesor Nikolić se smatra ocem jugoslovenske košarke i zaslužan je za brojne klupske i reprezentativne uspehe. Bivšoj državi je kao selektor obezbedio dva zlata, četiri srebra i jednu bronzu. Možda i značajnije od svih odličja je ugled koji je Profesor doneo košarci sa ovih prostora. Ugled koji ne poznaje granice vremena i prostora. 

hala-pionir.jpg
Foto: MN Press

The Pionir Hall, also known as Belgrade and Serbia’s Basketball Temple has been renamed as The Aleksandar Nikolić Hall. The world famous coach is known as the founder of modern basketball in the region, and in the creator of a tradition that was later continued by fellow experts. During his time with the National team, he has won two golds, four silvers and a bronze. Aside from the new name, the Hall will get 3000 more seats, as Serbs get used to the changed name of the iconic edifice. 


376063_1.jpg
Halu Pionir povezuju sa svim značajnim uspesima srpskog klupskog i reprezentativnog sporta. Foto: Web.

Zbog činjenice da se pored trenerskog posla bavio i predavanjem, stekao je nadimak Profesor, koji se održao do samog kraja. Bio je stručnjak sa vizijom, posle koga više ništa nije moglo da ostane isto. Uspešnu igračku karijeru je započeo u Zvezdi, da bi vojnim dekretom bio prebačen u Partizan. Oba kluba je kasnije i trenirao. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao deset utakmica, a po odlasku u “igračku penziju”, postao je selektor. Na toj poziciji se prvobitno zadržao četrnaest godina, tokom kojih je nacionalni tim osvojio četiri medalje.

Tokom boravka u Italiji, biran je za najboljeg trenera, a njegovi timovi su osvajali evropske i nacionalne titule. Povratak u domaću košarku sedamdesetih godina, mu donosi ponovnu titulu selektora i dva zlata. Evropsko i svetsko.

Kada je reč o klubovima, po povratku na Balkan, Crvenu zvezdu predvodi do osvajanja Kupa kupova, dok 1991. godine prihvata poziv tada neafirmisanog mladog trenera Željka Obradovića iz Partizana. Ova saradnja je crno-belima donela Triplu krunu.

Profesor-Aleksandar-Nikolic-i-Zeljko-Obradovic.jpeg
Foto: MN Press

Zbog svojih izuzetnih uspeha, postao je član Kuće slavnih, te vlasnik Ordena časti koji mu je dodelila FIBA. Počast u vidu preimenovanja Hale Pionir, dolazi posthumno i šesnaest godina nakon što je trener Božidar Maljković započeo ovu inicijativu.

Beogradski Hram košarke bi uz novo ime trebalo da dobije i novo ruho. Naime, očekuje se uvećanje kapaciteta na 10.000 mesta, te postavljanje biste i spomen-ploče u čast legendarnog trenera.

Promena imena kultne hale srpskog sporta, izazvala je različite reakcije.