Ovonedeljna Rekapitulacija donosi: novu lokaciju finalne serije ABA lige, važnost srpske košarke za Evropu, dijamantsku ligu Angeline Topić, Jokićevu novu MVP titulu, Evropsko prvenstvo u tekvondou i vrhunski učinak fudbalerki Barselone u svetlu dekadencije muške ekipe.

Hala Aleksandar Nikolić
Uspomene na neka jednostavnija vremena za našu košarku. Hala Aleksandar Nikolić fotografisana 1973. godine

Umesto u Areni, početak finalne serije ABA lige biće odigran u Hali Aleksandar Nikolić. Prva dva Večita derbija nas očekuju u ponedeljak i sredu sa domaćinstvom Zvezde. Ulaz u Pionir dozvoljen je samo vlasnicima sezonskih karata. Odluka je objavljena juče i podelila je navijače na obe strane Večitih.

Dok bilateralni Indija-Pakistan, apsolutno karakterističan za ovaj deo sezone, vraća fokus ka košarci, čineći da ljubitelji sporta jedva dočekaju finalnu seriju, podsetimo se višestrukog uloga ABA titule. Naravno, nije reč samo o regionalnom prestižu i peharu, već evropskoj licenci i svemu što pozicija u Evroligi donosi. Jednako su važni aspekti marketinga i finansija koji omogućavaju kontinuirani rad i razvoj evroligaških klubova. S obzirom na sve što Beograd i Srbija donose evropskoj košarci, od gledanosti i atmosfere, preko spektakularnih završnica na parketu, sasvim je paradoksalno da se naši najbolji klubovi bore za samo jednu poziciju.

Da je sportske pravde A-licencu bi imala oba beogradska kluba, što često naglašavaju poznavaoci košarke iz zemlje i regiona. Saglasni su i sami košarkaši: ,,Daće Bog, kažem to kao Srbin koji normalno razmišlja, da će oba srpska tima igrati Evroligu sledeće sezone. Zvezda je imala 18.000 navijača, mi 20.000. Doneli smo 38. 000 u proseku i podigli gledanost Evrolige (…) Razmišljam objektivno, nisam neko ko gleda navijački.”, izjavio je za medije košarkaš Partizana i reprezentativac Srbije Aleksa Avramović.

Uz sve rečeno iznad – čekamo ponedeljak.

Jokićev triptih

Nikola Jokić postao je MVP po treći put u dosadašnjoj karijeri što nije iznenadilo – apsolutno nikoga. Košarkaški Džoker bio je karakteristično entuzijastičan još jednim apsolutno zasluženim priznanjem, čije je objavljivanje dočekao pored supruge i ćerke. MVP je na prvom mestu muž i tata. Na pitanje oduševljenih novinara o tome kako se oseća, Jokić je klasičnim tonom odgovorio: ,,Uzbuđeno”.

Ikona Denvera redovno obara rekorde, pa je samo pitanje koje brojke ste noćas prespavali.

Naš pola čovek, pola dabl-dabl za devet sezona u Denveru ima prosečnih 20,9 poena i 10,7 skokova, dok mu je prosek poena za ovu sezonu 26,4. Sve u svemu, nije loše za momka čiji je ulazak u NBA ligu pokazan ispred reklame za burito sa sirom – kesarito.

Angelinina Dijamantska liga

Angelina Topić osvajačica je Dijamantske lige u Dohi gde je skočila 1,94 metara i potvrdila visoka očekivanja za Pariz. Naš Dijamant je na svoj Instagram postavila pobednički skok iz Katara koji možete videti ispod.

Evropsko prvenstvo u tekvondou u Beogradu

Srpska prestonica je ovog vikenda bila centar najboljeg evropskog tekvondoa. Na Evropskom šampionatu Aleksandra Perišić osvojila je bronzu (-67kg), kao i Andrea Bokan (-53kg), dok je srebro izborio Lev Korneev (-58kg). U para tekvondou se bronzom okitio Nikola Spajić (-80kg).

Sjajna prilika za sve naše ljubitelje sporta da u Beogradu posmatraju dinamičnost ove plemenite discipline.

Uspon ženskog fudbala u Barseloni

Decenijama je fudbalski klub Barselona sinonim za vrhunski organizovanu igru, shodne rezultate, održivost na klupi kroz La Masiju… Naravno da ste pomislili na muški tim i medijske skandale predsednika Đana Laporte. Međutim u protekloj deceniji zasijala je Barsa Femeni – ženska selekcija Barselone.

Klub koji je pre samo devet godina postao profesionalni, omogućavajući igračicama da od fudbala žive, danas je redovni učesnik najvećih takmičenja i mesto za nastanak zvezda. Sadašnja generacija ženske Blaugrane koju fanovi nazivaju Novom dinastijom, računa na jednak tretman u odnosu na muške kolege, uključujući i privatni avion. Barsa Femeni je prvi ženski fudbalski klub u Evropi koji od maja ove godine ima na raspolaganju ovakav vid transporta u svojim bojama.

Sjaj ženske selekcije nadomešta učinak muškog fudbalskog kluba koji ne uspeva da se uspostavi u odnosu na Real Madrid, ali i svoje velike evropske rivale u Ligi šampiona. Kontinuiteta u igri nema, iako je talenta mnogo. Nažalost, primarna, muška Barsa se okrenula putu merchendisinga. Onom koji ostaje kada titule izostanu.

U kontrastu sa momcima koji se prisećaju velikih finala od pre mnogo godina, fudbalerke Barselone ubedljivo su osvojile svoju petu uzastopnu titulu španske lige. Novu krunu su u petak proslavile sa navijačima. ,,Pokrećemo svet”, reči su zvezde tima Aleksije Puteljas na stadionu Johan Krojf.

Sada je idealan momenat da devojke preuzmu i taj fudbal. 😉

Pratite SidelineSRB na Instagramu za najnovije vesti i pregled sa lica mesta, a nezavisno novinarstvo podržite na Patreonu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *