Reprezentacija Srbije osvojila je Evropsko prvenstvo u vaterpolu. Ponovo. Delfini su u Barseloni šampioni po četvrti uzastopni put, posle dramatične završnice i peteraca.

Delfini Barselona 2018
Foto: Water Polo Serbia, via Twitter

U prvoj četvrtini, bili smo bez golova. Usledila je velika borba sa Špancima, koji su večeras odigrali najbolju utakmicu na turniru. Zasijali su Prlainović i Mandić, te se finale kretalo od gola do gola. Minimalna prednost koja je unosila veliku nervozu, ali ne među same vaterpoliste.  Savić je sasvim smireno vodio naš tim.

Odbrana je varirala, kao glavni faktor koji je Špancima dozvoljavao nadu.  Zato su u trećoj četvrtini Delfini morali da jure Špance i nekarakteristično treniraju živce srpskim navijačima.

Kraj utakmice, označio je nedovršeni napad za Srbiju i rezultat od 7:7. O pobedi su odlučili peterci, gde su više od standardno odličnih srpskih šutera, primat preuzeli golmani. Branislav Mitrović je odbranio jedan penal, što je bilo dovoljno za iskorak Srbije nad domaćinom.

Pobedu je zacementirao Miloš Ćuk (5:4), za srpski rekord u svetskom vaterpolu. Himna Bože pravde se slušala u Španiji, dok su vaterpolisti kao i uvek, gromoglasno pevali na pobedničkom postolju.

Za najboljeg igrača turnira, izabran je Filip Filipović. Novi evropski šampionat gde je sve u znaku Srbije. U svetu vaterpola, ništa novo.