Reprezentacija Srbije savladala je selekciju Portorika (102:84) u drugom polufinalnom duelu OKT u Beogradu. Finalni susret za sticanje olimpijske vize je u nedelju protiv Italije.

Srbija Portoriko
Foto: FIBA

Rotacija selektora Kokoškova je danas bila slobodnija, s obzirom na spremnost Bjelice i Micića za igru, što nudi dovoljno optimizma pred sutrašnje finale.

Portoriko je utakmicu otvorio mini-serijom 0-5, a imali su vođstvo tokom prva četiri minuta. Kratko vođstvo Srbije je ponovo smenio raspucani Portoriko.

Tokom sedmog minuta igre, Ognjen Dobrić je u odbrani dobio udarac u nos, dok se oporavljao, kontra je ponovo došla do gostujućeg koša. Lopta za Dobrića koji postiže dva poena. Srbija prelazi u vođstvo nepuna dva minuta kasnije trojkom Danila Anđušića (23:21). Četvrtinu uz zvuk sirene završava Nemanja Bjelica novom trojkom Srbije.

U prvom delu druge deonice bilo je malo direktnih poena, međutim pauzu je prekinuo Micić trojkom sa velike razdaljine i tako u potpunosti zaobišao odbranu Portorika. Ruka naših košarkaša se opustila i probudila sve brojniju publiku u prohladnom Pioniru. Samopouzdanje naših košarkaša je primetno raslo, a prvo poluvreme je završeno rezultatom 51:40.

Treća deonica je poslužila za uvećanje prednosti Srbije uz entuzijastičan otpor selekcije Portorika. Isticao se Micić koji je kao kreator igre u ovom periodu više puta izazvao skandiranje: ,,MVP!”. Do početka poslednje četvrtine prednost naših košarkaša je bila +11.

Portoriko se aktivira trojkom nakon prva dva minuta četvrte četvrtine trojkom Pineira. Sa tribine odjekuju uputstva na španskom uz čuveno košarkaško: ,,Defence! Defence”. Sledi tajm-aut, a prednost Srbije je +10.

Dinamična igra i brze kontre na obe strane opravdavaju cenu karte. Čuje se poneki zvižduk na sudijske odluke koje su potencijalno mogle da budu dosuđene u našu korist ili poklič podrške na srpskom i španskom. Standardna košarkaška atmosfera i dobra košarka u jednom svetu koji, nadam se, polako i konačno izlazi iz korone.

Vođstvo Srbije se stabilno drži na +10, a ostalo je još četiri minuta do kraja susreta. Slede bacanja za Srbiju i po jedan promašaj u napadu sa obe strane. Međutim… Nazirala se prva srpska stotka na ovom turniru. Slobodnim bacnjima je poene zaokružio Petrušev. Zatim još dva boda Srbije i čekanje da istekne poslednjih dvadeset sekundi… Srbija je u finalu!

Najkorisniji je očekivano Micić sa 21 poenom i indeksom 23. Sledi Bjelica sa 18 poena i indeksom 21. Dok su sprski košarkaši slavili na centru, igrači Portorika su parket napustili u suzama, posle jake borbe uz aplauz svojih navijača.

Poslednja prepreka za igrače Igora Kokoškova pred odlazak u Tokio je selekcija Italije protiv koje će naši momci zaigrati u nedelju u 20:30.