Selekcija Srbije savladala je Veliku Britaniju (101:83) pred punim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić i plasirala se na Mundobasket. Uspešno je završen maratonski kvalifikacioni proces u kome je učestvovalo četrdeset srpskih košarkaša u periodu od čak jedne i po godine. Prvi veliki cilj je ispunjen, a naredni je viza za Olimpijske igre, što potvrđuje selektor Svetislav Pešić.

Srbija Britanija
Foto: FIBA

Serbia are off to the Mundobasket after a 101:83 win over the energized Great Britain in Belgrade. The year and a half long qualifying windows featured 40 players making sure their Serbia would be successful in the process. Most of the forty men won’t be representing their country at the Basketball World Cup. Nevertheless, they are always willing to pitch in, and their dedication and selflessness are deeply appreciated.

Britanci su nastupili bez ikakvog straha i pritiska na jednom od najpoznatijih parketa evropske košarke. Ekipa sastavljena većinom od debitanata, bila je odvažna u šutu i snažna pod košem, posebno u ofanzivnom skoku (20-11). Uspešno su predviđali akcije naše odbrane u prvom poluvremenu, što im je pomoglo da dvocifrenu prednost Srbije zatim smanje na +1.

Situacija se lomila do polovine treće deonice. Aktiviraju Petrušev i večeras najkorisniji Avramović (20p) u napadu, kao i naša odbrana. Srbija je dvostrukom aktivnošću došla do znatno udobnijih +11, što je naišlo na glasno odobravanje navijača u srpskom Hramu košarke. 

Ubrzo smo ušli u poslednju četvrtinu, uz rezultat 74:60 u korist Srbije. Razgalili su se igrači selektora Pešića, posebno sa veće distance. Efektan je bio iz ugla Jagodić-Kuridža, koji s jedne noge pogađa za prednost od 85:67. Zatim ponavlja trojku već u narednom napadu iz suprotnog ugla. 

Naša maksimalna prednost dostigla je +21, a pitanje pobednika je rešeno nakon 34 odigrana minuta. Međutim treba odati priznanje gostima koji su do poslednjeg minuta insistirali na ofanzivnom skoku i koristili šanse za lake poene, na čelu sa Elisom (22p). 

Zaokružuje Dobrić na manje od 10 sekundi do kraja. Poslednjim sudijskim zviždukom i blicevima na telefonima, publika je pozdravila zasluženi plasman Srbije na Svetsko prvenstvo.

Originally tweeted by FIBA Basketball World Cup (@FIBAWC) on February 27, 2023.

Na kraju predugih prozora sledi podsećanje: Ukupno četrdeset momaka se tokom jedne i po godine rotiralo u nacionalnom timu, čineći maksimalan napor da pomognu svojoj reprezentaciji.

Zbog formata kvalifikacija i preklapanja reprezentativnih obaveza sa klupskim rasporedima, navijači nikada nisu u prilici da gledaju najjači sastav svoje reprezentacije. S druge strane, momci koji se odazivaju na svaki selektorov poziv, retko imaju prilike da učestvuju na takmičenjima za koja kvalifikuju svoju zemlju. Stoga treba posebno uvažiti njihovo zalaganje i nesebičnost. 

Selektor Pešić: ,,Bez odbrane možemo da se slikamo”

Srpski selektor Svetslav Pešić govorio je nakon plasmana na Svetsko prvenstvo o utiscima iz kvalifikacija, uticajima NBA na Evropu, srpskom košarkaškom mentalitetu, kao i ambicijama za Svetsko prvenstvo:

,,Važna pobeda za nas. Bez odbrane i balansa u odbrani i napadu ne možete kontrolisati svoju sudbinu… Naš problem je naš mentalitet. Gledajući NBA mladi mogu naučiti mnogo, ali morate biti dovoljno pametni da odaberete šta možete dobiti, a šta ne. Srpski košarkaš se ne menja iz generacije u generaciju. Pokazujemo talenat u napadu. Ali znam bolje od svih koji su večeras ovde, kako je Jugoslavija osvajala medalje. Čak i u to vreme smo imali igrače koji su igrali odličan napad. Ali smo takođe odbrambeno bili jedni od najboljih timova. Uz taj balans nešto možete osvojiti. Ovo je posebna poruka za naše mlade generacije koje žele da poboljšaju svoj talenat. Da talenat bez rada i bez odbrane danas teško može opstati.”, naglasio je selektor.

Na pitanje o opcijama u rosteru za različite pozicije: ,,Mi nemamo previše igrača ni na jednoj poziciji. Imamo to što imamo. Smanjili smo se prilično i potencijal vrhunskih igrača se smanjio. Ono što nam može pomoći da budemo kompetitivni na Svetskom prvenstvu je odnos prema odbrani. U napadu ponekad možeš kontrolisati rezultat, čak i da dobiješ ako dva igrača igraju, a tri pomažu. To u jednom momentu utakmice može da pomogne. Čak i u odlučujućim momentima. Ali u odbrani ako samo jedan ne igra… Napad je toliko napredovao. Vidite koliko se smanjila razlika između favorita i onih koje tek dolaze. (…) Moramo da budemo svesni toga, da bismo više radili i više ulagali”, izjavio je selektor Pešić.

Zatim se slektor ponovo osvrnuo na važnost defanzivnog aspekta igre: ,, Nemamo nikakve šanse na bilo kakvom velikom takmičenju bez odbrane. Nije skandal da se izgubi od Italije, zemlje košarke. To je jedna od najjačih liga. Da smo (tada, (prim. aut.) igrali samo malo bolju odbranu… Naš talent napadu bi nas doveo do pobede. To je poruka (medijima, prim. aut.) da više cenite igrače koji daju zadatke u odbrani.

,,Analitičari treba da znaju…”

,,Šta je cilj košarkaške igre? On se nije promenio sto godina. Cilj je da da daš koš. Ali da bi došao do koša ne možeš dozvoliti da ti uzmu 18 ofanzivnih skokova. Da nismo imali pomoć navijača, koji su bili fantastični… Britanci su uzeli 18 skokova. Igrali su veoma agresivno u napadu. To sve treba zatvoriti da bi se povećalo samopouzdanje.  (…) U napadu je moguće postaviti tri brze akcije. To se malo uigra i igraš. Ali za odbranu je potrebno mnogo vremena. Analitičari treba da znaju da odbrana nije samo borbenost i fizika. Odbrana je znanje, anticipacija, poštovanje pravila… Za svaku ekipu u odbrani je potrebno vreme, da bi se uigrala i napravila kontinuitet.“, naglasio je Pešić.

Selektor je zatim govorio o trajanju kvalifikacionih prozora:

,,Najduže kvalifikacije do sada. Imali smo preko četrdeset igrača. Tu kontinuitet ne postoji. To je apsolutna improvizacija u pripremi, nemamo vremena. Oni (šestorica srpskih košarkaša koji su se pridružili nacionalnom timu iz Evrolige, prim. aut.) su došli prekjuče iz jakih utakmica. Treba sami sebe da vrate u ritam u roku od jednog dana. Želim da kažem da je dosta komplikovano igrati ove kvalifikacije. Naši prijatelji iz Argentine su izgubili od ekipe koja nije favorit.”

Video: J.L.

,,Prioritet je klub”

Selektor Srbije uporedio je reprezentativnu košarku danas i pre više od dve decenije. Uprkos promeni odnosa između klubova i reprezentacija, ističe ogromnu želju naših košarkaša da zaigraju u nacionalnom timu.

,,Prioriteti se menjaju. Ne samo naših igrača. Oni su profesionalci. Oni su plaćeni od strane njih. Igraju za svoju državu. Pokazali su odličan odnos prema igri… Želim da kažem da se dosta to promenilo. Da li igrači žele da igraju za reprezentaciju? Da. Ali to više nije vreme pre dvadeset, trideset godina kada je igranje za reprezentaciju omogućavalo ostvarenje ciljeva i odlazak u najbolje klubove. Danas da bi otišao u NBA ne moraš ni da igraš za reprezentaciju. Drugo, ranije smo imali situaciju koja je sada prisutna u fudbalu. Svi klubovi moraju fudbalerima omogućiti da igraju za reprezentaciju. To je zakon. (…) To je uvek bilo u košarci. Toga više nema. Prioritet je klub i klupsko takmičenje” , zaključio je srpski selektor.

Reprezentacija Srbije se sada okreće planiranju pripremnih utakmica i definisanju konačnog spiska za Svetsko prvenstvo. Kada je reč o Srbiji, jedina svetla tačka kvalifikacionih prozora se ogleda u tome što smo videli kako funkcionišu svi reprezentativni kandidati kada obuku nacionalni dres. Ovakva procena u realnom vremenu bi trebalo da pojednostavi selekciju našeg prvog tima.

Pratite SidelineSRB na Instagramu.