Poslednja medalja na ovodišnjim igrama za Srbiju, zasluga je košarkaša. Ekipa Aleksandra Đorđevića osvojila je srebro nakon poraza od Sjedinjenih Država rezultatom 66:96. Uprkos ubedljivoj pobedi američke reprezentacije, ovo je prva olimpijska medalja za samostalnu srpsku košarku. Bronza je otišla Španiji.

14115566_1561083720865519_1875547190992212022_o.jpg
Foto: KSS

Serbia wins their first basketball Olympic medal in the mens tournament as an independent state, a silver. The gold went to the US after a 96:66 win in the finals, while the bronze belongs to Spain.

GettyImages-593236984.jpg
Foto: Getty

Ponovo su poveli i ponovo izgubili sa dvocifrenom razlikom. Srbija je bez sumnje nadigrana, a u taboru SAD, najveći utisak ostavio je Kevin Djurent. Sa ekipne tačke gledišta, najjači utisak je ostavila fizička snaga Amerikanaca,  jedan od ključnih razloga za osvajanje novog olimpijskog zlata.

Međutim, utisak je da u timu Srbije gorčine nema. Srebro je slatko kao čokolada po rečima kapitena Miloša Teodosića. Selektor Đorđević istakao je važnost ove medalje u nastupima na budućim takmičenjima: ,,Na nama je da se ponovo ujedinimo i ponovo poguramo mašinu koja može da nas dovede do sigurnosti i sportske želje i motivacije da na svakom takmičenju idemo na medalju”.

https://www.instagram.com/p/BJYqB2QDVHl/?taken-by=stylish933

Olimpijsko srebro, košarkaši su posvetili drugu i saigraču Nemanji Bjelici koji nije mogao da zaigra zbog povrede. Nakon dodele medalja, pokazali su majice sa ispisanim brojem 8 i njegovim nadimkom.

U Beogradu i svim većim gradovima u Srbiji, ali i RS, usledilo je slavlje prve olimpijske medalje u košarci za nezavisnu Srbiju.

Slavlje se nastavilo do duboko u noć, uz baklje, zastave i pesmu.