Nate Wolters signs for Red Star and a Euroleague debut

Zvezda je tokom prethodnog dana zvanično dovela novog stranca. Nejt Volters doputovao je večeras u Beograd, i na aerodromu okupljene novinare pozdravio u papučama, pre odlaska na upoznavanje sa novim saigračima, te standardnih pregleda koji ga čekaju ujutru. 

davor-i-volters-6.jpg
Foto: KK Crvena zvezda MTS

Dolazak novog beka u redove ekipe Dejana Radonjića, trebalo bi da skine deo tereta sa linije napada, ali se još postavlja pitanje gde je centar. Tokom prethodnih sezona, Zvezda se snažno oslanjala na centarsku liniju koju su u glavnim ulogama činili Marjanović i Cirbes, te brojni epizodni likovi, o kojima bi moglo da se napiše odvojeno poglavlje.

Nejt Volters rođen je u Sejnt Klaudu, gradu granita, u Saveznoj državi Minesota pre dvadeset i pet godina. Visok je 1.93 i zauzima poziciju standardnog pleja ili kombo beka. Kako to obično biva sa momcima preko 1.90, Volters je svoju ljubav prema sportu ispoljio kroz košarku. Sledeći primer srednjoškolskih talenata, igru je nastavio na koledžu, u dresu Jackrabbitsa Južne Karoline (South Carolina State).

Tokom ovog perioda, napredovao je od prosečnih 10 poena u prvoj, brucoškoj sezoni, do 19,5 već naredne godine. U svojoj trećoj godini igranja za Zečeve, Volters je postao jedan od najboljih igrača lige, zaslužan za prvo pojavljivanje svoje ekipe na NCAA F4 turniru 2012. Po završetku turnira, izabran je za najkorisnijeg igrača, te člana idealne petorke.

Posle premašene cifre od 2000 poena u završnoj godini koledža i dva trejda, rešeno je da zaigra za Bakse, u čijim redovima je ostao narednih godinu i po dana. Početak sezone u NBA, pokazao se dobrim, s obzirom na prosečnih 26 minuta koje je igrao po utakmici. Što zbog sposobnosti, što zbog okolnosti. 

nate-wolters.jpg
Foto: Web

Doživeo je peh koji ga je donekle unazadio, lom leve ruke. Međutim, bio je spreman za partije u Letnjoj ligi i novu sezonu (2014/2015), tokom koje je promenio dva kluba. Prvo je potpisao za Pelikanse, kroz desetodnevne ugovore, a zatim je iskusio i Razvojnu ligu uz Grand Rapids Drive.

U Americi je stekao veliki broj obožavalaca, zbog neskrivenog entuzijazma i dobrih igrara. Kroz trogodišnju karijeru, ostale su dve konstante: selidbe i problematična leva šaka. Putovanja voli, pa se može reći da spaja lepo i korisno.

Međutim, zbog pomenute ,,slabe tačke”, nije bio u mogućnosti da nastupi za LA Kliperse, nakon čega je potpisao za turski Bešiktaš. Evropski debi mu je obezbedio dvadeset jednu utakmicu i prosek od 15, 6 poena.

Ove jeseni su ga se odrekli Nagetsi, te je Voltersu ponuđena nova sezona u Evropi. Šansu za debi u Evroligi, pronaći će u Crvenoj zvezdi MTS, gde bi ulogu trebalo da deli sa prvim plejem Stefanom Jovićem, ali i delom bekovske linije. Zbog sposobnosti da igra na više pozicija, ali i upiše dvocifreni broj poena na utakmicama, smatraju ga atraktivnim pojačanjem. Ugovor je potpisao na jednu sezonu.

Precizan šut sa poludistance, te lako kretanje u reketu, imaće mogućnost da nadomeste nedostatke u trenutnoj ofanzivnoj inicijativi crveno-belih. Naravno, očekivanja i realnost su dve sasvim različite stvari. Publika će imati prilike da ih ubrzo uporedi uživo.

Veruje se da će zaigrati sa donekle kontroverznom nulom na leđima, iako je kroz karijeru nosio šesticu i četvorku. Veštine stečene u najjačoj ligi na svetu, imaće prilike da prikaže već u sredu u Areni. Očekivanja su velika.