Reprezentacija Srbije u vaterpolu, ostvarila je neverovatan uspeh, osvojivši treće evropsko zlato. Kruna je ostala u Beogradu, pred oko šesnaest hiljada ljudi u prepunoj beogradskoj Areni

Delfini, evropsko zlato 2016
Foto: J.L.

The Serbian National team has defended the European title. The gold medal is staying in Belgrade after the Dolphins have beat Montenegro by 10:8.  The bronze went to Hungary that beat Greece in the prior match. 

Očekivano je pala Crna Gora i to rezultatom 10:8, kojim se nastavio nepobedivi niz naših Delfina. U neizvesnoj utakmici mogli su da uživaju svi ljubitelji sporta.

Pored rekorda u pobedama na Evropskim šampionatima, oboreni su i svi rekordi u posećenosti. Naši zlatni vaterpolisti konačno su imali šanse da zaigraju pred domaćom publikom kako i dolikuje. Beogradska Arena je pored srpskih i crnogorskih navijača bila puna i stranih posetilaca, koji su želeli da uživo gledaju najbolji vaterpolo. 

Delfini, Beograd 2016
Foto: J.L.

Neizvesna prva četvrtina, u kojoj su poveli gosti, dala je dozu neizvesnosti meču. Morala je da usledi brza reakcija Delfina kako bi se izbegla eventualna neprijatna iznenađenja.

U prvom delu utakmice viđen je mali broj poena, dok su obe ekipe bile fokusirane na odbranu. Ipak, crnogorske zidove je slomio Andrija Prlainović, te Miloš Ćuk. Posle rezultata od 3:3, Srbija je nije iskoristila igrača više. Umesto toga, poentirao je Radović.

Dušan Mandić donosi ponovni egal (4:4), dok Filip Filipović obezbeđuje rezultat od 5:5. Ponovo se aktivira Andrija Prlainović za euforiju srpskih navijača, a Miloš Ćuk pravi vođstvo za Srbiju. Uz ulazak Gojka Pijetlovića u igru ojačana je i odbrana, s obzirom na nekoliko odličnih akcija našeg drugog golmana.

S druge strane, Duško Pijetlović uvećava vođstvo, a nadovezuje se mladi Nikola Jakšić. Brze akcije vraćaju Crnu Goru na korak od izjednačenja, što sprečava Milan Aleksić naizgled jednostavnim pogotkom. Usledila je potpuna euforija u Areni, te dodela medalja i šampionskog pehara.

Andrija Prlainović, proglašen je za najkorisnijeg igrača, a zlato ostaje kod kuće. 

Istinski šampioni svega osvojivog, slavlje su produžili na organizovanom ispred Skupštine grada, gde ih je pozdravilo desetak hiljada ljudi. Uz baklje i pesmu, zajedno su odoleli i minusu. 

Hvala vam, Delfini!