Zvezda’s win in Tel Aviv

Poražen ponos Izraela! Košarkaši Crvene zvezde, savladali su Makabi sa 67:71 u Tel Avivu. Do potpunog preokreta, došlo je u završnici teške utakmice. U poslednja tri minuta, Zvezda bez primljenog koša.

Screen Shot 2017-01-19 at 9.52.19 PM.png
Source: Euroleague

After a tense match in Tel Aviv, Maccabi lost to Zvezda by 67:71. The team from Belgrade showed off their possibilities even on one of the most demanding foreign grounds. The low point numbers in the first half is an example of a tough backing on both sides. Nevertheless, Maccabi’s mistakes ended up being overwhelming. Tonight’s top scorer Stefan Jović shot 14 points for a PIR of 15. MOTM, Ognjen Kuzmić had a PIR of 17.

charles-jenkins-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16.jpg
Photo: Euroleague

Utakmica je dobro počela po crveno-bele. Aktivirao se kapiten Luka Mitrović, a došlo se do vođstva od 4:7. Međutim, na moral domaćina je uticao Soni Vims, te je usledila serija Makabija (7-0), kojom je Ponos Izraela preokrenuo rezultat. Umesto Jovića, startnoj petorci se pridružio Volters, koji je svoj nastup otvorio trojkom.

Za jaku odbranu, u nastavku se pobrinuo Branko Lazić. Taktika Zvezde je bila jasna od početka. Pažnja na svakom od suparničkih igrača pojedinačno, te brze kontre u tranziciji.

Ostatak prve četvrtine, protekao je u malom vođstvu Makabija (13:11) i brzoj, ali ne preterano efikasnoj igri na obe strane. Greške u napadu Zvezde, dovele su do izjednačenja, koje je nije pretvorilo u vođstvo.

Tokom druge deonice, nastavila se snažnija igra Makabija, uz rast prednosti (25:16). Nešto preciznije su se pokazali crveno-beli, kroz trojku Dangubića i pritisak Dženkinsa i Tompsona. Povratak Jovića u igru, označio je sigurniji nastup ekipe Dejana Radonjića, te gubitak strpljenja u redovima Makabija.

Jović vraća trojku Mekela i rezultat je ponovo na +2 za Makabi (33:31). Fenomenalno dodavanje za Tompsona, dovelo je do efektnog izjednačenja i ponovnog tajmauta. Međutim, na kraju prvog poluvremena naizgled neizbežna, mala prednost za Makabi (34:33). Ostalo je još dosta da se igra. 

Treća deonica, otvorena je napadom i dvojkom Makabija. Vratio ih je Dženkins. Nastavilo se odmeravanje snaga. Do 40 poena, Zvezdu je doveo Branko Lazić, pogotkom za tri.

Stezanjem obruča odbrane crveno-belih, povećao se broj grešaka u koracima domaćina, a crveno-beli su dvojkom Dženkinsa konačno poveli 41:42. Prednost je uvećao Lazić 41:44, za mini-seriju Zvezde. Gaudlok je izjednačio na 46:46, na nezadovoljstvo trenera Beograđana Dejana Radonjića. Serija Makabija od 7-0 nastavljena je, uz razigrane igrače u žutom.

Međutim, napravili su veliki broj grešaka, što zbog aktivne odbrane Zvezde, što zbog nedovoljne komunikacije.  Gudurić prekida seriju za 54:51 i smanjenje prednosti. Utakmica je nastavila da se kreće u smeru smene niskog vođstva.

Aktivirao se Marko Simonović na manje od pet minuta pre kraja susreta. Ipak, razlika je i dalje gledala nepremostivo. Ognjen Kuzmić iskoristio je jedno slobodno bacanje za 67:66 I dva minuta pre kraja.

Stefan Jović vodi Zvezdu do prednosti 67:68, najavljujući veoma neizvesnu završnicu. Nadovezao se Kuzmić, zakucavanjem za +3. Dženkins krade loptu, uz 25 sekundi do kraja.

Briljirao je Branko Lazić, kako u standardnom defanzivnom svetlu, tako i u preciznosti u šutu iz ugla. Ipak, igrač utakmice, bio je Ognjen Kuzmić sa indeksom od 17, dok je najviše poena upisao Stefan Jović, 14.

U redovima Makabija se istakao Gaudlok, sa 19 poena i indeksom od 23.

Krajnji rezultat, usledio je kao ogromno razočarenje za domaću publiku, koja je u rekordnom roku ispraznila halu. S druge strane, crveno-belima se daje vetar u leđa pre narednog gostovanja koje ih čeka u Španiji.