Zvezda je sinoć napravila istorijski uspeh, savladavši bratski Olimpijakos. Pred gotovo 6000 navijača, beogradski crveno-beli su po prvi put u Evroligi nadjačali belo-crvene sa 89:78.

Zvezda Olimpijakos
Foto: MN PRESS

Zvezda je solidno započela suret ispraćen domaćim i grčkim navijačkim pesmama. Ekipa sa Malog Kalemegdana je u napadu bila dovoljno precizna za vođstvo na poluvremenu od 43:34.

U nastavku se Oli aktivirao uz standardno motivisanog Jorgosa Printezisa koji je prisutne podsetio na prošlogodišnji poraz Zvezde u Areni koji ih je koštao plasmana dalje. Snažna odbrana i preciznost sa linije slobodnih bacanja, obezbedili su egal, zatim i prednost Olimpijakosa.

Trojke su rešetale mrežicu Zvezde, dok je scenario poraza postao sve izvesniji. Treća deonica je završena sa 63:57.

Međutim, Beograđani su doživeli buđenje. Razigrao se Bjelica, koji je uz Lesora, te agilnost Omića, najzaslužniji za dolazak do vođstva. Mladi slovenački centar predstavljao je rasterećenje u igri za Bjelicu, pokazavši se odlično na svom debiju u crveno-belom uprkos zvižducima dela tribine.

Vratila se ideja o pobedi, dok su se grčki i beogradski stručni štab smenjivali u traženju tajmauta. Tri minuta pre kraja utakmice, Enis je bio precizan za tri, prelomivši tako izjednačenje od 71:71. Zvezda je nastavila da uvećava vođstvo, uprkos inicijativi Olimpijakosa, za konačnih 89:78.

Ovaj uspeh nije ostao u centru pažnje, s obzirom na uvredljive parole upućene Alenu Omiću, uključujući i dva propratna transparenta.

Tokom svakog kontakta sa loptom, ovaj deo hale je zviždao novom centru, uz povike: ,,Omiću, odlazi!”. Međutim, ostatak publike je neprestano nadjačavao uvrede aplauzima podrške debitantu. Na društvenim mrežama, prednjače komentari koji hrabre Alena Omića.

Nakon utakmice, Omić je novinarima kratko i smireno poručio da je u Beograd i Zvezdu došao da igra košarku. Transparente, kaže, nije video. Za njega je košarka život, dok se sve ostalo, propratno i nebitno gubi u huku utakmice.

Narednu priliku za pokazivanje pred domaćom publikom imaće već u ponedeljak, kada nas čeka Derbi.

S druge strane, Dušan Alimpijević izabran je za trenera kola Evrolige. Međutim, neizbežno je napomenuti i značaj uticaja pomoćnog trenera Milenka Topića na poslednje rezultate crveno-belih.