Former European champion forced to find new home

Vaterpolo klub Crvena zvezda predstavljao je simbol preporoda srpskog klupskog sporta. Međutim, crveno-beli su zbog lošeg finansijskog stanja bili prinuđeni da napuste Beograd u potrazi za novim i povoljnijim ,,domaćim” terenom.

337156_vaterpolo-zvezda-segedin300413ras-foto-aleksandar-dimitrijevic-14_f.jpg
Foto: Web

Red Star’s water polo team has moved from their Belgrade HQ. Due to a huge financial tole the club has been facing in the past three years, the Champions of 2013 have moved their “home court” to the city of Zrenjanin, about 80km away from the country’s capital. This set of events is only the last one to show the truly devastating condition of Serbia’s most prized sport. With a reminder that it is the home of the Olympic Champions. 


Klub koji je pre samo tri sezone bio osvajač tripleta, igraće u Zrenjaninu do daljnjeg. Naime, veliki finansijski problemi su morili nekadašnjeg evropskog šampiona još u vreme najuspešnije sezone koju pamte u novijoj istoriji. Neredovne isplate o kojima su pisali beogradski mediji, te snalaženje za termine u bazenu, obeležili su sezonu 2012/2013 koja je VK Crvena zvezda donela sva tri prestižna trofeja.

zvezda-vaterpolo.jpg
Foto: Hotsport

Uz podizanje pehara Lige šampiona, na te se brige na kratko zaboravilo. Crveno-beli su nizali pobede nad novčano nadmoćnim protivnicima i predstavljali istinsku silu klupskog vaterpola u Evropi. U ovom periodu je naša liga bila jedna od najjačih u regionu sa neizvesnim duelima u gotovo svakom kolu, te sjajnim igračkim i trenerskim kadrom.

sp-zvezda-vaterpolo.jpg
Foto: Inforsportal

Međutim, manje od godinu dana kasnije, sve negativne strane su ponovo isplivale na površinu. Kragujevački Radnički je bio pred gašenjem, te je kasnije pao u niži rang, Partizan je doživljavao svoj niz finansijskih nedaća, dok je Zvezda nastavila da tone sve dublje.

Sezonu za sezonom, klub su napuštali prvotimci u želji za stabilnijim uslovima rada, a kontroverze oko termina treninga i utakmica se nisu smirivale. Situacija je eskalirala početkom meseca, kada je zvanično rešeno da doskorašnji evropski prvak ne može da priušti treninge na standardnoj lokaciji domaćeg vaterpola, bazenima Tašmajdan. Na ostala dva velika beogradska bazena nisu dobrodošli.

Kao najmanje zlo, dogovorena je selidba u Zrenjanin na nedavno renovirani Gradski bazen. Čelnici kluba, složni su u stavu da je ovo bilo jedino rešenje. 

Međutim, dok jedan od najvećih srpskih klubova doživljava u najmanju ruku nezavidne momente, deo sportske javnosti nije svestan posledica koje ovakva situacija može da ima po naš najtrofejniji sport.

Klub koji je iznedrio veliki broj talenata i predstavljao prvu stepenicu u uspešnoj trenerskoj karijeri selektora Dejana Savića, suočava se sa preprekom bez presedana, kojom se briše zdrava konkurencija, neophodna za rast i razvoj vaterpola.

Stabilnost u srpskom klupskom vaterpolu se pozitivno odražava na nacionalni sport, dok je bilo koji drugi scenario razumljivo neželjen.