U prvoj utakmici finalne serije Košarkaške lige Srbije, Crvena zvezda Telekom ubedljivo je savladala Partizan rezultatom 84:53. Sem pirotehnike glasnih navijača crno-belih, viđeni su odlični potezi mlađih igrača Dejana Radonjića, uz najubedljiviju pobedu u prvenstvenim derbijima. 

IMG_5291.JPG
Foto: J.L.

Početak prve deonice doneo je samo trojku Eda Murića, uz veliki broj grešaka sa obe strane, ali i solidnu odbranu večitih rivala.

Barijera od 10 postignutih poena, dostignuta je tek 5 minuta kasnije, kada je Miler bio precizan za Zvezdu. Nešto brži tempo u naredna dva minuta, doneo je rezultat od 21:15 na kraju prve četvrtine.

U nastavku je Simonović postigao prvu od svoje četiri trojke (4/5), nakon čega je ponovo usledilo zatišje. Kreće mini-serija Partizana koju prekida Kvinsi Miler, večeras najkorisniji igrač utakmice, koji je tokom druge deonice postigao još tri trojke.

Vilijams i Vilson su donekle uspevali da smanjuju razliku, iako je bilo jasno da bi za pobedu crno-belima falilo znatno više od onoga što su imali da ponude u prvom derbiju finala. Kroz čitavu utakmicu, navijači Partizana su pirotehnikom smanjivali vidljivost u hali, što se ipak nije odrazilo na stanje na terenu.

Treća četvrtina je služila za porast vođstva Zvezde, koja je danas nastupala u svojstvu domaćina. Odlično su se pokazali Stefan Jović koji je odigrao zaista odličan meč i uspešno okončao najmanje desetak akcija. Duo Lazić-Jović, igrao je jednu od bitnijih uloga. S druge strane, treba napomenuti i dobru partiju Nemanje Dangubića, te istaći ovaj potez mladog Marka Gudurića, koji se karakteriše kao potez utakmice.

Statistički gledano, Zvezda je bila znatno uspešnija od Partizana po trojkama (10/21 i 2/16), te šutevima za dva poena 21/36 u odnosu na 17/41. Takođe, niska stopa preciznosti crno-belih sa linije slobodnih bacanja, posebno u prvoj četvrtini je doprinela relativno malom broju postignutih poena. Ipak, Zvezdi se u prvom poluvremenu zamera relativna zbunjenost u reketu.

Kao najkorisniji igrač utakmice, Kvinsi Miler je postigao 24 poena uz istovetan indeks, za 23 minuta provedena na terenu. Prati ga Stefan Jović  sa 15 poena, te Marko Simonović sa 11 poena, uz tri trojke.

Za Partizan je najviše poena postigao Darel Vilijams, 10 uz dve asistencije, dok je Džamar Vilson za 20 minuta na terenu postigao 8 poena. Aleksandar Cvetković je doživeo povredu zadnje lože, zbog koje je morao da napusti teren. Ozbiljnost povrede će tek biti procenjena.

Čak 31 poen razlike, uneo je veliki optimizam među pristalice crveno-belih. S druge strane, igrači su obazrivi: Ovo je tek prva utakmica. -istakao je Marko Simonović.

Slede još tri utakmice finalne serije, nakon kojih će biti proglašen pobednik KLS za sezonu 2015/2016.