Mission football pyro

FK Crvena zvezda dočekao je svoje prvo proleće u ovoj deceniji. Crveno-beli su savladali Keln sa 1:0 golom Slavoljuba Srnića za delirijum Delija i prolaz u nokaut fazu Lige evrope.

FK Crvena zvezda v Koln
Foto: J.L.

Red Star moves into the knockout stage of the Europa League after beating Köln (1:0) in a red hot home match. For the first time in 25 years. The players of coach Vladan Milojević played their most important match of the season and got to the other side as winners.

Srnić FK Crvena zvezda v Keln
Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda je iskoristila svoju drugu gol šansu, te je Slavoljub Srnić zatresao protivničku mrežu u školskoj akciji u protivničkom šesnaestercu. Usledila je bakljada euforičnih Delija koje su popunile Marakanu do poslednjeg mesta.

Uprkos niskim temperaturama, navijači nisu ostali ispred malih ekrana. Oko 52 hiljade posetilaca (51.163 je zvanična cifra) bodrilo je crveno-bele u poslednjem jurišu na prvo evropsko proleće ove dekade i prvo nakon 25 godina.

Igrači Vladana Milojevića pokazali su samouverenost i dovoljno inicijative na terenu za istorijsku pobedu. Naime, Zvezda je prvi tim koji je prošao u nokaut fazu Lige evrope nakon što je takmičenje započeo iz kvalifijacija.

FK Crvena zvezda Koln
Foto: FK Crvena zvezda
Za razliku od utakmice protiv Arsenala, Crvena Zvezda je večeras svoje šanse konkretizovala

Posebne aplauze zaslužio je golman Milan Borjan koji je svoju ekipu u više navrata spasio egala ili poraza. Borjanove brze reakcije sigurno će ga učiniti dodatnim predmetom interesovanja u ostatku Evrope.

FK Crvena zvezda Borjan i baklje
Foto: FK Crvena zvezda

Dok su Kanga, Jovičić, Račić i Boaći istrčavali kontre, na tribinama se orio ,,Đurđevdan”, ,,Nek se Marakani vrate slavni dani” i parola ,,Auf wiedersehen…” upućena gostujućim navijačima koji su večeras bili sve sem mirni.

Navijači Kelna su imali koškanja sa policijom i redarima još pre početka večerašnjeg susreta, a meč su otvorili bakljama kojima su gađali igrače na terenu.

Tokom utakmice su u više navrata baklje letele ka južnoj tribini, na kojoj su se nalazili navijači Zvezde, ali i ka zapadu koji je po pravilu prepušten znatno umerenijim ljubiteljima sporta.

Delije im nisu ostale dužne, vraćajući neke od baklji ka sektoru gostujućih navijača. Međutim, nemile scene su usledile tokom pet minuta zaustavnog vremena. Nemci su tada zapalili desetine stolica u svom sektoru južne tribine.

Sve je ipak završeno mirno, vatra je ugašena, a slavlje crveno-belih sa oduševljenim pristalicama je potrajalo dugo nakon poslednjeg sudijskog zvižduka.

Igrači su istrčali počasni krug, nakon čega su se u dnu severne tribine natpevavali sa navijačima, uz baklje, brojne fotografe i skandiranje: ,,Šampioni!”

FK Crvena zvezda slavlje i baklje
Foto: Blic

Nažalost, večerašnja pobeda u Beogradu ostaće u senci tragedije na tribini. Naime, jedan navijač je pokošen srčanim udarom sa fatalnim ishodom. Za sada je nepoznato ime navijača koji je život ostavio na stadionu ,,Rajko Mitić”.

Zvezda će svoje nove protivnike saznati u ponedeljak kada će biti održan žreb za šesnaestinu finala LE. Među mogućim rivalima nalaze se CSKA, Atletiko Madrid, Lacio, Atletik Bilbao…

Za sada, ostaje uživanje u ogromnoj pobedi za Zvezdu.