Miris proleća u vazduhu pomešanog s pirotehnikom označio je početak novog Večitog derbija. U 167. izdanju utakmice gde je fudbal najmanje važan, a poeni i prestiž sve, nisu viđeni golovi. Borba za titulu se nastavlja.

167.derbi
Foto: Stefan Stojanović / Mondo

Samo dva boda deli Večite u šampionskoj trci. Činjenica koja danas nije bila dovoljan motiv ni domaćima ni gostima da postignu gol. Mnoštvo duela i nešto bolje drugo poluvreme nisu oduševili navijače oba tabora. Igra ispresecana faulovima u kojoj pogodak izostaje nikako nije lepa za gledanje. Sušta suprotnost 166. derbiju gde smo imali prilike da vidimo mnoštvo šansi i dobra individualna izdanja.

Statistički razočaravajuće izdanje dveju ekipa

Nismo videli nijednu konkretnu gol-šansu, dok su i Stanković i Stanojević dobili po žuti karton. Nakon poslednjeg sudijskog zvižduka Partizan nesumnjivo ima više razloga za žal. Zvezda i dalje vodi, pa krompiri rezulatski i bodovno potpuno odgovaraju crveno-belima. Međutim, celokupni utisak je sasvim drugačiji.

Solidno popunjene tribine stadiona Rajko Mitić, stalna pesma i jedno koškanje deo su standardnog derbijevskog ugođaja. Policija je brzo prekinula sukob na Istoku, pa je derbi mogao da se nastavi kao da se ništa nije desilo. Za sve ljubitelje trivije, interesantan podatak: na derbiju pre šest godina, takođe odigranom na Marakani, izbila je tuča na Istoku koja je zauzela čitavu tribinu i došla do Severa. Srećom, bez većih posledica.

Tada kao i sada mogao se uočiti poneki stranac, opčinjen atmosferom i samom idejom baklji na ligaškim utakmicama: ,,Kod vas niko ne sedi.” -,,Sedi se samo iz protesta i na poluvremenu”. Na srpskim stadionima se svakako nećete najesti, niti napiti, osim ako niste došli dobro pripremljeni…

Nećete ni gledati fudbal za špice, ali je doživljaj srpskog derbija, iznova svrstavanog u top 5 najboljih na svetu nešto zaista posebno. Doduše, današnji nije bio baš takav: sve se kvari krompirima.

Zvezda je 167. derbi odigrala za Sinišu Mihajlovića i trenutno ima 82 poena na tabeli Superlige. Partizan je drugi sa 80, a na trećoj poziciji se nalazi Čukarički sa 54 poena. Sezona se zakuvava.

Pratite SidelineSRB na Instagramu i prijavite se na bilten. Šta vam teško.