Predsednik Barselone Đuzep Marija Bartomeu podneo je ostavku na funkciju u klubu, zajedno sa svojim Upravnim odborom, što je potvrdio večeras na vanrednoj konferenciji za medije. Privremeno ga menja Karles Tuskets.

Bartomeu dimissio
Foto: Barca TV printscreen

Svi prethodni pokušaji smene, bili su neuspešni. Poslednja inicijativa, viđena je u avgustu ove godine, kada je grupa navijača neovlašćeno ušla u prostorije kluba, kako bi zahtevala ostavku predsednika i Uprave.
Tada je razlog, pored ogromnih dugovanja i takmičarskih neuspeha bio potencijalni odlazak Lea Mesija.

,,Sazvao sam vas večeras kako bih vam saopštio da podnosim ostavku, zajedno sa ostatkom članova Upravnog odbora. Ovo je dobro promišljena odluka, dogovorena između mene i mojih kolega, koje su verno sarađivale tokom proteklih godina.” -započeo je Bartomeu obraćanje javnosti.

,,Insinuiralo se da mi (Uprava kluba, prim. aut.) imamo skrivene namere u okviru predstojećih izbora u klubu. U pitanju su lažne informacije, plasirane sa političkim interesima… Ja uvek prihvatam svaku kritiku.” – nastavio je sada već bivši predsednik Barselone.

Zatim se osvrnuo na pritiske sportske i političke prirode: ,,Barselona postoji iznad svih nas, ali ono što sam zajedno sa kolegama doživeo u proteklih mesec dana je neprihvatljivo.”

,,Za mene je bila čast služiti svom klubu kroz sve odgovornosti predsednika. Tokom svih ovih godina, prvo kao član Uprave, zatim kao predsednik, pokušavao sam da ispunjavam zadatke svoje pozicije ponizno i časno. Međutim, danas je došao dan za podnošenje ostavki i to činimo pre nego što smo izvršili mere štednje u klubu..” – dodao je Bartomeu.

Novosti pre ostavke: Superliga i Mundijal klubova

Đuzep Marija Bartomeu je istakao novosti koje je klub implementirao pre večerašnjih ostavki, uključujući i učešće u osporavanoj Superligi Evrope.

,,Uprava je prethodno odlučila o učešću Barselone u budućem takmičenju Evropske fudbalske Superlige. Reč je o projektu koji podržavaju najveći fudbalski klubovi. Danas smo takođe prihvatili novi format Mundijala klubova.” -naveo je Bartomeu na katalonskom jeziku.

Nakon šest godina, Bartomeu zajedno sa Upravnim odborom ostavlja mnogo prostora za poboljšanje, na logističkom, finansijskom i takmičarskom nivou, uprkos činjenici da je konferenciju za medije zaključio nabrajanjem Barseloninih osvojenih trofeja.

Klub će u narednom periodu biti u rukama privremene Uprave kojom će predsedavati Karles Tuskets. Krajem osamdesetih je sa samo 27 godina vodio računa o finansijama Barselone kao deo uprave nekadašnjeg predsednika Đuzepa Ljuisa Njunjeza. Očekuje se da ovaj doktor ekonomskih nauka pobrine za finansijsku situaciju u klubu.

Prvi meč Barselonu u tranziciji očekuje sutra u Ligi šampiona protiv Juventusa, sa početkom od 21h.