Srpski 163. Večiti derbi 11. kola Superlige završen je rezultatom 1:1 na stadionu Partizana. Ovo izdanje je obeležilo igranje bez publike, uz standardne žute kartone i mlaku igru.

Entuzijazam Partizana kojim su otvorili meč na domaćem terenu, materijalizovan je već u 5. minutu kada je Stevanović crno-belima doneo vođstvo. Tempo je ubrzo opao u korist čuvanja rezultata, iako je do kraja ostalo više od osamdeset minuta.

Jedan od vinovnika ranog vođstva crno-belih bio je Strahinja Eraković. Devetnaestogodišnji fudbaler Zvezde nastupio je u skladu sa uzrastom i iskustvom, te je njegov učinak bio polovičan. Međutim, oblikovanje igrača se vrši upravo kroz ovakve utakmice, sa čime je saglasan šef stučnog štaba crveno-belih.

Stanković: ,, Greške su sastavni deo fudbala”

U izjavi nakon Derbija, Dejan Stanković je komentarisao učinak mladog Erakovića: ,,On je mlad i ovo može samo da mu bude škola za dalje. Ne menjam mišljenje o njemu. Spreman je da igra za Crvenu zvezdu i ima kvalitet.”

Crveno-beli su u nastavku bezuspešno tragali za izjednačenjem, uprkos kreiranju nekoliko šansi u prvom poluvremenu. Uzdržanost u igri bila je primetna u oba tabora, a vreme do pauze je odmicalo sporo.

Inertnost kao dominantan faktor derbija

Drugo poluvreme donelo je male izmene, te je rezultat u korist Partizana održavan sve do 74. minuta kada je Aleksandar Katai izjednačio iz penala.

Uprkos različitom taktičkom pristupu Aleksandra Stanojevića i Dejana Stankovića, zajednički faktor za obe ekipe predstavljalo je povlačenje posle postignutog pogotka kojim se igra usporavala.

Povremeni pokušaji nadigravanja prekidani su znatno brojnijim faulovima, te je glavni arbitar Novak Simović ukupno jedanaest puta igračima pokazivao žuti karton, dok je Sanogo crveni karton dobio u 90. minutu igre.

Donekle sablasna atmosfera 163. Večitog derbija na praznom stadionu usled pandemije Kovida, nije doprinela atraktivnosti današnjeg susreta. Izostao je navijački spektakl i more pirotehnike, uz sveopšti osećaj da se danas igrala najvažnija utakmica srpskog fudbala.

Nakon podele bodova u Humskoj, navijači Večitih su složni u negativnim ocenama suđenja, dok su se čelnici Partizana o sudijskom kriterijumu oglasili pred medijima:

,,Izuzetno sam nezadovoljan zbog načina na koji nam je oteta pobeda nad Crvenom zvezdom” – izjavio je Miloš Vazura.

Iako je derbi odavno prestao da bude ono najbolje što naš fudbal ima da ponudi, očekivanja od ,,Praznika domaćeg fudbala” su svesno ili nesvesno uvek visoka. Koliko je to opravdano, prosudite sami.