Oči čitavog sveta uprte su u Belorusiju. Bivša sovjetska republika, postala je dom poslednje aktivne fudbalske lige u epidemiji Korona virusa.

Dinamo Minsk
Stadion Dinama u Minsku sa 22.000 mesta ima najveći kapacitet i dom je Nacionalnog tima. Foto: Panagiotis Papadopoulos

Znate li za neki beloruski klub, osim BATE Borisova? Ko je aktuelni branilac titule? Koji je najveći stadion? Razmislite dobro. Šanse da tačno odgovorite na ova pitanja su male, ukoliko niste pasionirani kladioničar.

Međutim, sve se menja. Globalna pandemija Korona virusa, pretvorila je Belorusiju u sportsku obećanu zemlju gde se sada, pored doskorašnje Turske, igra profesionalni i poluprofesionalni fudbal.

Navijači Belorusija
Foto: REUTERS

Najviši rang takmičenja, Viša (Premijer) liga teče po regularnom rasporedu, sa šesnaest pretendenata na titulu novog beloruskog šampiona. Takozvana ,,Velika četvorka” se očekivano nalazi u većim gradovima, a čine je BATE Borisov, Šahter i dva Dinama – Brest, koji brani titulu i Minsk.

Daleko manje glamurozna u odnosu na najpoznatiju imenjakinju, sada je u potpunom svetskom fokusu.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Travnatim terenima koji se u različitom stanju zelene po direktnim prenosima, gledaoci imaju pristup putem strimova. Dobrodošlo su osveženje i potpuni odmor za oči u doba Korone.

Kažu da će Mesi i Kristijano Ronaldo karijere nastaviti baš u Belorusiji, ukoliko u ostatku Evrope potraje vanredno stanje.

Internet briše i najveće razdaljine, te se danima šire anegdote o lokalnim sportskim običajima, poput povremenog prisustva bajana, beloruskih harmonika na tribinama. Muzika podiže atmosferu kada nivo fudbala vidno padne.

Najpoznatiji fudbalski bajan pripada Valeriju Kolontaju, nastavniku muzičkog koji je predavao sadašnjem treneru premijerligaša Isloča.

Globalna publika je polako počela i da navija, a miljenik novopečenih ljubitelja beloruskog fudbala je Slutsk, osnovan u istoimenom gradu Minske oblasti.

Trenutno su treći na tabeli, a možete se obući u njihove boje ili dresove ostalih petnaest beloruskih rivala, putem onlajn prodavnica.

Poput ostatka Evrope, na beloruskim stadionima ima pirotehnike, alkohola, i mnogo emocija. Od zamora (ne)kvalitetom igre, do ponosa na uspehe voljenog kluba, fudbal se živi u svim ligama kao i na društvenim mrežama.

Mere protiv Korone

Uprkos regularnom nastavku Premijer lige, od ove nedelje se uvode mere zaštite gledalaca, koje podrazumevaju neuporedivo više posla za redare. Na stadion će se ulaziti samo sa maskama, uz dezinfikovane ruke i temperaturu izmerenu na licu mesta. Alkohol se, makar zvanično, zabranjuje u narednom periodu.

Belorusija fudbal korona
Foto: REUTERS

Za sada nema indicije da će beloruski fudbal stati. Svojevrsna iluzija normalnosti, čini da gledaoci makar na 90 minuta zaborave na haos u kojem se nalaze.

,,Kada izađeš na teren, život ostaje po strani, problemi nestaju, sve nestane.”, rekao je Dijego Maradona. Kada gledamo fudbal, zaboravi se i izolacija.