Svet je danas napustio Radomir Antić, svetski proslavljeni fudbalski stručnjak koji je srpskoj reprezentaciji vratio sjaj. Jedini dostojan nadimka Mister.

Radomir Antić
Izvor: Atletiko Madrid

Godina 2020. nemilice nastavlja da uzima izuzetne pojedince koji su na najlepši mogući način obeležili živote miliona.

Fudbalski svet je u žalosti zbog odlaska jednog od svojih najvrednijih pojedinaca. Gospodin Radomir Antić bio je primer sportskog radnika kako na klupi, tako i van profesionalnih konteksta.

Nakon gotovo dve decenije u kopačkama, započeo je uspešnu trenersku karijeru u kojoj se pored Atletika nalaze imena Reala i Barselone. Jedini trener koji je vodio sva tri španska velikana. Dok ga u Srbiji rado pamtimo po uspešnoj kampanji plasmana na SP u Južnoj Africi posle godina rezultatske i moralne reprezentativne suše, na internacionalnom nivou je napoznatiji zbog rada u Španiji.

Radomir Antić Srbija SP 2010
Foto: Novosti

Posebno se izdvaja učinak u Atletiko Madridu. Jorgandžijama je doneo dublet španske Lige i Kupa u sezoni 95/96 koji cene sve generacije. Madridski crveno-beli su se prvi javnosti obratili povodom smrti srpskog stručnjaka, rođenog 1948. godine.

,,Radomir je učinio da Atletiko postane ujedinjen (…) trag koji je ostavio je ogroman, zbog svojih profesionalnih uspeha i ljudskih kvaliteta. Danas je tužan dan za fudbal. Napustila nas je izuzetna osoba i jedan od virtuoza zlatnog doba koji je doživeo Atletiko Madrid.”, reči su predsednika Atletika Enrikea Seresa.

Radomir Antić Atletiko
Foto: AS

Nešto više od decenije nakon Madrida, načinio je znatno teži podvig, Srbiji je vratio veru u fudbal i učinio nas ponosnim na nacionalni tim u najuspešnijoj reprezentaciji koju pamti novija srpska fudbalska istorija. Barem na kratko. Pravi naslednik se i dalje čeka.

Poslednji pozdrav Misteru, pružile su fudbalske zvezde širom Evrope i klubovi koje je vodio.

Ostaju upamćeni gospodstveni stav, smeh, pristojnost u komunikaciji i ponašanje kojim je istinski zaslužio danas popularan i prečesto korišćen španski nadimak. Mister se ne postaje pukim imenovanjem za trenera, već postupcima i uspesima. Radomir Antić je to bio na internacionalnom nivou tokom čitave karijere. Uzor za sve one koji tek treba da sednu na klupu i grade sebe, ne bi li postali istinski dostojni poštovanja.

Hvala Vam, Mister!