Fudbalski dresovi su izvor beskrajnog ponosa miliona, ogledalo boja tima, klupskih vrednosti, te ljudi koji ih nose. Od kada je profesionalnog fudbala, dres je mnogo više, od obične majice. Razdvajao je sportske heroje od običnog sveta, bio simbol pripadnosti, tradicije.

Juve.
Juve. Foto: Web

Uz promenu strukture, ide i standardna promena dizajna, kojom klub obeležava svoj deo tržišta. Fanovi širom sveta se mesecima unapred raduju novim garniturama, uprkos znanju da neće biti nimalo jeftine. Ipak je dres svetinja za milione. Ali uvek će se naći ekipa, koja će pristup dizajniranju opreme preneti na sasvim novi nivo. Samim tim se javljaju dresovi koji su neobični, nerazumljivi ili prosto ružni.

Ovo je lista nekih od najgorih, u istoriji modernog fudbala. Brojeva nema, tako da svoje “favorite” procenite sami.

Krećemo od trenutnog evropskog šampiona, Barselone. Godine 1995. Barsa je želela da u gostovanjima pokaže nešto novo. Dizajneri Kappe, su smislili…  Ovo. Lepota dizajna, koja je uz minimalnu varijaciju boja, opstala čak dve sezone.

barcelona-away-1994-1995
Foto: Web.

Sledi remek-delo španskog umetnika Darija Urzaja. Svojim dizajnom je želeo da napravi revolucionarni dres, te 2004. godine. Umesto toga, nastala je tzv. “oprema kečap”. Prva postava ga je nosila samo jednom, i izgubila. Zato ga navijači smatraju u najmanju ruku maleroznim.

Dres je sada u muzeju Atletika.

531x342xathletic-camiseta-urzay.jpg.pagespeed.ic.5drhJBw55r
Foto: Web

Dizelaški duh nije zaobišao ni Škotsku, tada ranih devedesetih. Ovo je dres glazgovskog Seltika, iz 1991. godine. Skoro da možete da zamislite šuškavac preko njega, i Air-Max. Naravno, sa debelim belim čarapama.

Keš, kolica...
Keš, kolica…  Foto: Web

Prethodnik zeleno-braonkaste kombinacije (1989-91)  je bilo upravo ovo ludilo, boje banane. Naravno da se od etiketi očekuje: ,,100% poliester”.

Foto: Pintrest

Ostajemo u Škotskoj. Na još dres, do dva.

Godine 1953, fudbalski klub Dandi, želeo je da inkorporira tradicionalni motiv tartana u fudbal. Završni proizvod je svakako zanimljiv. Naravno, ekipe širom zemlje su doživele patriotske momente tokom osamdesetih i devedesetih, tako da se tartan vraćao iznova i iznova.

Dundee United
Dundee United. Foto: Web

Godina 1993. nije samo iznedrila hiperinflaciju i redove za hleb. Stari dobri Dandi, podario nam je još jedan zanimljiv dres u duhu ovog vremena.

tl-horizontal_main_2x
Lepota u oku posmatrača?  Foto: Web

Hadersfild, iz 1992. godine. Ostavljeni ste da sami uživate u prizoru.

Foto: Global football shirts

Naredne godine, stvoreno je ovo. Prethodnik je svakako nadmašen, a ekonomu ne zavidim.

Postojala je i žuta varijanta. Foto: Footballmemories.net

Novi dokaz da su devedesete bile u najmanju ruku vesele. Hal siti i njihov tigrasti motiv iz iste godine, koji je potrajao čak naredne tri sezone.

Hull city jersey
Foto: Web/Google

Engleska fudbalska reprezentacija je golmana Dejvida Simana stavila na muke neonskih boja. Sledi dres iz 1996. godine, koji nije ni potrebno previše komentarisati. 

b9
Foto: Web

Ni Arsenal nije štedeo svog golmana, Dejvida Džejmsa. Varijacije između narandžastih, te ljubičastih tonova mu sigurno nisu olakšavale život, sredinom devedesetih.

Foto: Getty

Još jedan golmanski dres, i to nacionalne selekcije. Dovoljno je reći: Estonija.

Estonia keeper jersey
Foto: Web

Notinhem forest je takođe imao određenih izleta. Ova crno-žuta garnitura potiče iz 1997. godine, a dizajn se zadržao i duže nego što je trebalo.

Postojala je i varijanta sa dugim rukavima
Postojala je i varijanta sa dugim rukavima. Foto: Web

Ni Fjorentina se nije najbolje provela devedesetih godina prošlog veka. Iako su italijani poznati po dobrom ukusu, čini se da je neko od dizajnera obraćao nedovoljno pažnje i stvorio ,,Svastiku”. Samo pogledajte ramena i biće vam jasno.

Dres je morao da bude povučen, zbog reakcija javnosti. 

Brajan Laudrup, 1992.
Brajan Laudrup, 1992. Foto: Web

Barselona je ulaskom u novi milenijum ipak pokazala da joj nedostaju devedesete. Tada debitant, Andres Iniesta je započeo svoje dokazivanje u prvom timu, noseći ovaj bež dres, koji je imao i odgovarajući odsjaj.

joven-iniesta-debuto-oficialmente-con-barca-brujas-llega-cien-partidos-europa-1392655741662
Svetlucavi Katalonci. Foto: Web

Barsa je imala još zanimljivih izbora. U sezoni 2011/2012, Katalonci su svetu otkrili još jedan neonski dizajn. Poređen je sa markerima, citrusnim voćem i raznim letnjim koktelima. Jedno je sigurno, nisu mogli da ostanu neprimećeni na terenu, ni da su to želeli.

Raduje se zbog dugih rukava. Foto: David Ramos via Barca Blaugranes

Epski dizajnirani dresovi nisu samo za najjače lige. U italijanskoj Seriji B, fudbalski klub Ređina je prikazao posebno dizajnirane garniture, u čast lokalnog derbija.

Epska Ređina iz 2012. Foto: Reggina Calcio FC

La Hoya Lorca, klub iz tada treće španske lige, je poželeo da u sezoni 2013/2014 svojim navijačima podigne svest o zdravom životu. Zato su dizajnirali “brokoli seriju”, koja je povremeno bila poređena i sa graškom.

Dres je trebalo da zaista promoviše brokoli, kao jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura te regije. Možda bi transparenti na stadionu bili bolje rešenje.

,,Ružni su, ali donose sreću.” Foto: Marca

Španski fudbalski klub Guihelo (Guijelo), započeo je novu sezonu u dresu posvećenom jednom od glavnih nacionalnih proizvoda. Jamón ibérico je vrsta pršute, kojoj je ekipa iz Salamanke želela da ukaže posebno poštovanje, na radost svih ljubitelja mesnih prerađevina.

U svojoj prvoj utakmici, mlade pršute su pobedile u Kupu Kralja, načinivši tako istorijski uspeh. Ko zna, možda je hrana ipak talija.

Pršuta se zadržala i u narednim sezonama. Foto: Noticiascyl

Sledi ponovni povratak u devetesete, uz ekipu Šturm, Grac i njihovu opremu za novu sezonu.

Foto: Amazon

Šećer za kraj. Fudbalski klub V-Varen iz Nagasakija ove godine proslavlja desetogodišnjicu postojanja. Jubilej koji svakako treba obeležiti. Japanci su to učinili ovako:

Kumovi ili konobari, pitanje je sad. Foto: Footy Headlines

Ni ova lista nije konačna, a sudeći po izborima boja za narednu sezonu, biće vremena i za dopunjavanje.