Košarkašice Srbije plasirale su se na Evropsko prvenstvo, pobedom nad Turskom (76:83) nakon neizvesne utakmice sa dva produžetka. U našem dresu je briljirala Ivon Anderson.

Košarkašice Srbije
Foto: FIBA

Početak meča i prednost Srbije nisu upućivali na dramatičnu završnicu koja je pokazala veliku borbu oba tima. Usledila je rezultatska klackalica i jednocifreno vođstvo sa smenama na obe strane.

Prvo poluvreme je pripalo Srbiji (34:38), ali je Turska ušla u odličnu seriju tokom treće deonice, koju su igračice Marine Maljković uspele da neutrališu.

Međutim, dobro je poznata činjenica da Turska do maksimuma koristi prednost domaćeg terena, pa je meč uveden u produžetke egalom od 63:63.

Srbija
Foto: FIBA

Psihološka prednost je bila na strani Turkinja, koje su vezale dve trojke i na kratko neutralisale napore naših devojaka, prednošću od +4.

Tada se aktivirala Ivon Anderson koja je ove nedelje debitovala za srpsku nacionalnu selekciju. Anderson je otvorila Srbiju na terenu i bila glavni pokretač igre u narednih pet minuta. Ujedno, najefikasnija sa 25 poena.

Aktivirala se i srpska odbrana koja je u nastavku neutralisala inicijativu domaće ekipe, dok je naprasno zainteresovana srpska sportska javnost nervozno odbrojavala do kraja drugog produžetka. Nakon 50 minuta, rezultat za pobedu je 76:83.

Naša reprezentacija sada ima maksimalan učinak od četiri pobede u grupi E, uz dva predstojeća meča koja više nemaju nikakav takmičarski značaj za Srbiju.

Devojke, bravo!