Košarkašice Srbije su se na domaćem terenu izborile za ulazk polufinale Evropskog prvenstva, rapsodijom nad Švedskom 87:49. Sledi duel sa aktuelnim šampionkama, Španijom.

kosarkasice srbija eurobasket
Foto: J.L.

Pored dobre atmsofere u timu, koju su odrazili rezultati na terenu, naše devojke su računale na podršku posetilaca u beogradskoj Štark Areni.

Uz aplauze sa tribina, prve poene za Srbiju, donela je kapiten Jelena Bruks. Odbrana naših košarkašica funkcionisala je dobro, a nakon prva dva minuta je započelo nadglasavanje srpskih i švedskih navijača.

Ana Dabović je postigla trojku sa velike udaljenosti, za povećanje prednosti naših košarkašica na 10-3. Publika se u nastavku utišala, a rezultat je bio 14-5 u korist ekipe Marine Maljković.

Košarkašice Švedske su smanjile prednsot na 19-7, praćene iritantnim zvukom plastičnih navijačkih rekvizita. Nisu vuvuzele, ali su jednako neprijatno parale prohladan vazduh Arene.

Propustima u napadu, zahvaljujući kojima nisu materijalizovale prilike na šutu za tri, igračice Marine Maljković doživele su pad samopouzdanja koji su Šveđanke umele da iskoriste. Rezultat nakon prve četvrtine bio 21-12.

Mini-seriju Švedske je trojkom prekinula Aleksandra Crvendakić, iako je Srbija i dalje imala šuterskih problema. Gošće su dobro reagovale u tranziciji, međutim Nevena Jovanović i Sonja Petrović su na kratko prekinule ,,post” u taboru Srbije.

Šveđanke nisu popuštale u odbrani i pokšajima udvajanja, uprkos porastu vođstva Srbije koje je dostiglo +24. Na poluvreme se otišlo uz rezultat 43-21.

Treća deonica počela je dobro po naše košarkašice, koje su održavale maksimalno vođstvo. Za pedeseti poen na utakmici pobrinula se Jelena Bruks, dok je trideseti svojoj ekipi donela kapiten Frida Eldebrink. Situacija kojoj je prethodio izlazak Sonje Petrović, usled pet ličnih grešaka.

Pitanje pobednika je uz 22 poena razlike na kraju treće četvrtine bilo rešeno, a naše košarkašice su pale u novu, kratkotrajnu šutersku krizu. Situacija koju je ponovo prekinula Jelena Bruks.

U nastavku je Dajana Butulija Srbiji donela novu maksimalnu prednost od +28. Za nedostižna +33 se pobrinula Šaša Čađo, a rezultat je na početku četvrte četvrtine bio 66:33.

Sasa Cadjo Srbija
Foto: FIBA Basketball

Publika u Areni je mogla da bez imalo tenzije uživa u pobedi naših košarkašica, prateći efektne akcije povremnim aplauzom ili zviždukom. Utakmica je u završnici dobila gotovo revijalni karakter, a čekao se samo konačan rezultat. Uz fenomenalnih +38, Srbija je izborila plasman dalje.

Ubedljiva pobeda od 87:49 dovoljno govori o kvalitetu naših košarkašica koje su nadvladale svoje povremene šuterske krize i u potpunosti nadvladale svaku inicijativu protivnika.

Najviše poena u domaćem taboru upisala je Ana Dabović (19p) čiji je stepen povrede i dalje pod znakom pitanja, dok je za Švedsku najefikasnija bila Frida Eldebrink (12p).

,,Razočarani smo, nema sumnje. Srbija je veoma dobar tim u ofanzivi, ali i defenzivi. Bile su ubedljive.”, izjavili su pred novinarima iz tabora Švedske.

,,Ponosne smo i nadamo se da je trener zadovoljna”, kratko je kazala nasmejana Saša Čađo na konferenciji za medije.

,,Većinom sam zadovoljna. One su razumele da ne možemo igrati košarku 20 minuta i zagrevati se tokom same utakimice. To je napravilo ogromnu razliku.” -započela je selektorka Marina Maljković.

,,Švedska je večeras delovala nejako baš zbog načina na koji smo igrale. Čestitam svojim igračicama na tome što su svih 40 minuta održavale dobar tempo.”, nastavila je Maljković, uz osvrt na greške u igri naših košarkašica, ali i na snagu predstojećeg protvnika; do sada nepobeđenu Španiju.

Dok je na parketu beogradske Arene trajalao slavlje, misli su usmerene na susret sa prvakom Evrope, Španijom. Nema opuštanja.