Selekcija Maroka savladala je novog u nizu favorita. Nakon Španije, danas je pao i Portugal (1:0). Igrači Valida Regragija se sada pripremaju za polufinale, svesni činjenice da je svaki njihov meč deo nove fudbalske istorije.

Maroko slavi
Foto: Mimi Fawaz, via Twitter

Gledali ste seriju Klon. Prelepa Žade, marokanskog porekla, odlazi iz Brazila u zemlju svojh roditelja i tamo upoznaje stidljivog srcolomca Lukasa. Ostalo je… 221 epizoda globalne televizijske istorije. Za većinu dece devedesetih i ranih dvehiljaditih to je bio prvi susret sa Marokom. Zemljom vekovne istorije, šarenih velova, predivnih proslava, palata sa mozaicima, sukova, tažina i nepreglednih pustinjskih dina. Oni stariji će se setiti Pokreta nesvrstanih i poštovanja koje Marokanci iskazuju prema nama, a posebno našoj nekadašnjoj SFRJ.

Čak je i u prethodno pomenutoj seriji pokazana ljubav marokanskog naroda prema fudbalu, koja se ni po čemu ne razlikuje od svega što nam u Kataru prikazuju marokanski fudbaleri. Slave, mole se, plešu i plaču – od sreće – kao jedan. Uprkos doskorašnjem nedostatku velikih svetskih rezultata, fudbal predstavlja neraskidiv element marokanske kulture.

Za narode Maroka je ovo više od igre, na izuzetno poseban način. Reprezentacija Maroka postala je danas prva afrička zemlja koja se plasirala u polufinale Svetskog prvenstva. Bez velikih najava, pompe i mega zvezda: protagonizam uvek zadržava – tim. 

Lavovi sa Atlasa drže se zajedno. Nenametljivo se krećući od protivnika do protivnika. Nemilorsrdno gazeći favorite pred sobom. Uz neizrecivu zahvalnost svojim porodicama, posebno mamama, zatim: Bogu, naciji, navijačima.

Nova fudbalska istorija

Momci koji svakom svojom utakmicom ispisuju nove stranice istorije, ubedljivo su savladali Belgiju (2:0), najavljujući svoj potencijal. Međutim šok je usledio porazom Španije u osmini i to na penale. Pokazujući svetu da plasman dalje nije samo puka sportska sreća. Pobeda Maroka zatresla je špansku Furiju na Dan ustavnosti Španije.

U četvrtfinalu je pao Portugal golom Jusefa En-Nesirija, za novi delirujum onog dela sveta koji na prvom mestu istinski voli fudbal. Dok uplakani CR7 neminovno pokušava da osmisli izgovor za svoje izdanje i poraz Portugala, momci iz Maroka sumiraju utiske i pažnju usmeravaju ka narednom rivalu. Lavovi idu na megdan boljem iz duela Engleska – Francuska. Ukratko, još jednoj nekadašnjoj kolonijalnoj sili… Marokancima je to postala specijalnost.

,,Što se dalje krećete kroz turnir, to su utakmice teže. (…) Niko nije očekivao da ćemo se naći među šesnaest najboljih. Niti da budemo u četvrtfinalu… Potugal je izuzetno kvalitetna ekipa. Rekao sam im (svojim igračima, prim. prev.) da ćemo ponovo ispisati istoriju. Za Afriku.”, izjavio je ponosni selektor Maroka koji je svoj tim preuzeo pre samo 81 dan.

Osim veoma kratkog vremena koje je selektor do sada proveo na klupi, još jedan interesantan podatak u selekciji marokanskih Lavova – četrnaestorica fudbalera je rođeno van teritorije ove države. Odlučli su da igraju za nju, uprkos finansijski i logistički unosnijim ponudama, poput onih iz Španije i Francuske.

Jednostavno, dom se nalazi tamo gde i srce i koreni svih vaših predaka. Nema sportskog saveza koji bi to promenio. Stoga, u eri savremenog fudbala, uspeh Maroka poprima sasvim novu dimenziju i stiče cenu koju niko ne može platiti, jer se ne meri novcem.

Nove generacije marokanskih fudbalera i fudbalerki imaju na koga da se ugledaju. Naime, na svakom Mundijalu se partijama i energijom istakne jedna ekipa, koja osvoji srca svih istinskih ljubitelja sporta. Ova u Kataru je, naravno, njihova. Yalla!

Pratite SidelineSRB na Instagramu i podržite kroz LinkTree.