Juniorska reprezentacija Srbije šampion je Evropskog prvenstva! Naša budućnost savladala je Španiju (81:71) u prepunom Čairu.

Juniori šampioni Evrope
Foto: FIBA

Team Serbia are the new European champions dethroning Spain (81:71)in front of a roaring home crowd in Niš, for a beautiful insight into a bright future, featuring Topić as the MVP.

Ubedljiv nastup Srbije tokom čitavog Evropskog šampionata prenela se i na večerašnje finale pred oduševljenom niškom publikom. Glasnim navijanjem Nišlije su podržale ekipu energičnog selektora Nenada Stefanovića i doprineli padu španskih branilaca titule.

Iako su Španci na početku nametnuli tempo i 6 poena prednosti, Srbija je čekala i dočekala svoj spoljni šut. Upravo je tada počela prelomna faza susreta, prvo materijalizovana minimalnom prednošću (41:40) na poluvremenu.

U nastavku su naši košarkaši povećali vođstvo do sopstvenih +6 i stekli veliku psihološku prednost. Opustila se ruka, pa su trojke letele sa svih strana za naše dvocifreno vođstvo, a zatim i rutinski finiš mirnijeg tempa.

Između odličnih partija srpskih prvotimaca istakao se izuzetni Nikola Topić (24 poena). Nkon finala je osim epitetom Topić Time nagrađen prestižnom MVP titulom uz prosek od 15,3 poena i 5,1 asistencijom na EP, kao i pozicijom u startnoj petorci, uz saigrača Bogoljuba Markovića, koji je u proseku upisivao 14 poena. Zapažen je i Mitar Bošnjaković sa 21 upisanim poenom u finalu.

Srpski juniori pokazali su zrelost na terenu daleko ispred svojih godina i potvrdili najviša očekivanja polagana u ovaj tim, uigran za samo mesec dana. Staloženo i bez previše buke ovi mladići su nizali pobede, uz visok nivo forme na individualnom i ekipnom planu.

Peta po redu juniorska evropska titula potvrda je velikog rada i talenta, koja daje lep pogled na našu košarkašku budućnost.

Pratite SidelineSRB na Instagramu.