Jedan od najvažnijih događaja u karijeri bilo kog mladog igrača – NBA draft. U noći kada neki snovi počinju da se ostvaruju, 30 NBA timova (29 iz SAD i 1 iz Kanade) bira igrače, koji će u bliskoj ili daljoj budućnosti nastupati u najvećoj ligi na svetu.

Lauri Markanen
Izvor: Getty, via Chicago Sun Times

Sve je počelo davne 1947. godine, kada su timovi birali igrace nakon završetka četvorogodišnjih studija na američkim univerzitetima. Tendencije ka popularizaciji i globalizaciji lige su dovele do omogućavanja mladićima da nakon završene srednje škole krenu putem NBA. Zajedno sa mladim igračima van američkog područja.

Zahvaljujući ovakvim izmenama u pravilima Drafta, često smo imali prilike da provedemo besane noći uz TV ekrane i najveće domaće talente koji su zaigrali ,,preko bare”.

Pravila samog NBA drafta, su sledeća: Draft je podeljen u 2 kruga. U svakoj rundi, bira se po 30 igrača. Ukupno 60 igrača kojima se sudbina kroji u samo nekoliko sati.

U borbu za prvog pika, prvu želju trenera i menadžera, ulazi 14 NBA timova koji prethodne sezone nisu uspeli da igraju plej-of. Od 1985. godine, tih 14 timova učestvuje u lutriji koja određuje prva tri pika.

Preostalih se 11 bira na osnovu rezultata iz prethodne sezone. Na preostale pikove prava polaže 16 ekipa koje su imale privilegiju da zaigraju na plej-ofu.

Nakon kompletirane prve runde, druga runda se određuje obrnutim redosledom. Timovima je dozvoljeno da razmenjuju prava na izbor igrača, što je zabranjeno u prvoj rundi, u uzastopnim godinama drafta.

Učestovanje na draftu, sada je dozvoljeno igračima koji u godini drafta napune 18 godina. Razume se da je za more mladih košarkaša ovo jedina šansa da u potpunosti promene svoj život.

U nešto manje drastičnim slučajevima, rezultati drafta utiču ,,samo” na dalji razvoj karijere. Kao ilustracija, sledi presek prve runde poslednjeg NBA drafta. Na osnovu kojeg se jasno vidi da li su mladi košarkaši napravili iskorak u ligi.

NBA Draft 17
Izvor: Basketball Reference Web

Desetak utakmica do kraja regularnog dela i početka plej-ofa, mišljenje većine ljubitelja košarke, usmereno je ka Tejtumu. Za sada je najviše pokazao. U prilog mu ide sve značajnija minutaža i brojke koje pruža za Boston, drugi tim Istočne konferencije.

Bitku za rukija sezone Tejtum će voditi sa Donovanom Mičelom. Momak sa univerziteta Lousville pruža neverovatne partije u dresu Jute. Denver je draftovao Mičela, ali su prava na njega prosleđena Juti. Bez sumnje, loš potez u nizu grešaka ekipe koju predvodi Meloun.

Odlične partije pruža i mladi Lauri Markanen. Već početkom godine je krenuo sa obaranjem ligaških rekorda. Međutim dosadašnji učinak treba uzeti sa rezervom jer igra za ekipu Čikaga, koja je ove sezone u 5 najlošijih ekipa lige.

Fulc, prvi pik drafta iz 2017. godine, je odigrao samo 4 utakmice ove sezone zbog povrede. Postoje nagađanja da problem u nedostatku minutaže mladog košarkaša ipak nije samo u zalečenju povrede.

Lonzo Bol, drugi pik proslogodišnjeg drafta, propustio je veći broj utakmica. Održava solidnu statistiku, mada je znao da razočara.

Iako je bio osrednje kotiran, Kuzma, takođe biran od strane Lejkersa, pruža vrlo dobre partije i očekuje ga blistava karijera. U slučaju da ga zaobiđu povrede, naravno.

Očekivalo se vise od Monka. S druge strane, Foks, Džekson, Ntilikina i Smit su se našli u slicnoj situaciji kao Markanen. Međutim, u predstojećem draftu će dobiti dobre saigrače. Naime, njihovi su timovi u donjem delu tabele najjače lige sveta.

Ovogodišnji NBA draft biće održan 21. juna u Bruklinu. Sa nestrpljenjem očekujemo gde će izuzetno talentovani Luka Dončić  započeti svoju NBA odiseju. Među internacionalnim igračima očekuju se Džanan Musa iz Cedevite, Goga Bitadze i Kostja Mušidi iz Mega Leksa, Radions Kuruc iz Barselone, Isak Bonga iz Elana…

Jasno je da se ni u narednoj sezoni nećemo odvajati od ekrana i prenosa u pola noći.

Iz tastature kolege autora @Goran93S