Novak Đoković je pod povredom osvojio svoj deveti Australijan open, ukupno osamnaestu Gren slem titulu u karijeri. U martu će oboriti Federerov rekord po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste. Uspesi koji za inostrane medije, brojne ljubitelje tenisa i ponekog igrača, nisu dovoljni.

Đoković Aus Open 2021
Foto: AP-Mark Dadswell

Rutinska pobeda nad Danilom Medvedevim (7:5, 6:2, 6:2) odvela ga je do obaranja sopstvenog rekorda po broju osvojenih titula u Melburnu. Đoković je i jedini teniser koji je osvojio tri titule na Australijan openu nakon tridesetog rođendana. Rod Lejver Arena je odavno poznata kao Novakova kuća i mesto gde je Srbin osvojio svoj prvi Gren slem u karijeri.

Sa 81. osvojenom titulom u singlu i prvim mestom koje će zadržati do daljnjeg, Novak je i dalje osporavan, a briljantni učinak u sportu se najčešće nalazi u senci pogrešnih tumačenja njegovih postupaka van terena.

Molba upućena direktoru Ozi opena, sastavljena u ime drugih tenisera, izazvala je veću pažnju medija od Novakovih pobeda. Svetski Broj jedan je predložio pristup terenu za igrače koji su dve nedelje morali da ostanu u hotelskim sobama. Uzimajući u obzir činjenicu da je zbog dužeg boravka u Australiji imao veću slobodu u pripremnom periodu, ovo nije uradio zbog sebe. Novak je želeo da pomogne svojim kolegama, za šta je na kraju morao javno da se izvini.

Preispitivane su neke od njegovih izjava i tokom turnira, iako je Najbolji na svetu poznat po umerenom pristupu pred medijima. Dovođena je u pitanje čak i povreda trbušnog mišića, zadobijena tokom meča trećeg kola protiv Tejlora Frica, iako je sprski teniser vodio 2:0, pre nego što je zatražio medicinski tajm-aut.

,,Kada masa skandira: Rodžer, ja čujem – Novak!

Za razliku od Rodžera i Rafe, gotovo nikada nije mogao da računa na bezrezervnu podršku. Pamti se njegova izjava nakon odbranjenog Vimbldona 2019. godine – ,,Kada nemate podršku sa tribina, motivaciju morate naći u sebi… Kada masa skandira: Rodžer, ja čujem – Novak!”

Novak neodobravanje i nedostatak podrške pretvara u motivaciju kroz čitavu karijeru, pokazujući ogromnu mentalnu snagu. U sportu u kojem igrač računa samo na sebe, lako je izgubiti živce i koncentraciju dok masa zviždi na svaki njegov udarac loptice i slavi protivnika. Sportista koji je u stanju da prevaziđe tu vrstu pritiska postaje nepobediv; nerešiva misterija za svet oko sebe.

Đoković 2021 AO
Foto: Profimedia

U poređenju sa Federerom i Nadalom, igrao je najveći broj finala protiv igrača iz Top10. Novakov put do sadašnje pozicije bio je teži u poređenju sa dvojicom najpoznatijih savremenika.

Očekuje se da tokom naredne godine postane vlasnik najvećeg broja Gren slem titula u istoriji tenisa. Sa još dva će se izjednačiti sa Federerom i Nadalom, a svaki naredni od četiri veličanstvena će biti Novakovo dalje stvaranje teniske istorije.

Čitav tekst bi mogao da se posveti Đokovićevim rekordima, uz dilemu autora da li je neki slučajno izostavio. Postavlja se pitanje, zašto sve to nije dovoljno. Otrovni komentari nisu ograničeni samo na anonimne avatare po društvenim mrežama. Van interneta, Novakovi kritičari su različiti komentatori i stručni konsultanti u Americi, Engleskoj, Nemačkoj, ali i neki teniseri. Najglasniji i prvi koji će vam pasti na pamet je svakako Nik Kirjos, koji ne propušta priliku da negativno govori o Broju jedan.

Međutim, pobede poput današnje su najbolji odgovor na bilo koju kritiku i pokušaj cinizma. Umesto svađa na Tviteru ili prepucavanja preko tabloida, Novak igra tenis, postavlja nove rekorde i uspešno održava neprikosnovenu vladavinu belim sportom.

Novak Đoković najverovatnije nikada neće biti univerzalno obožavan poput Rodžera i slavljen poput Rafe, ali ga to neće sprečiti da i brojčano dostigne status najvećeg ikada. Titulu koju niko neće moći da ospori.

Pratite SidelineSRB na Instagramu i Tviteru.