It’s all about the defense

Odbrana, odbrana i samo odbrana! Zvezda se iz Litvanije vraća sa pobedom nad Žalgirisom (61:77). Prednost od +27 i organizovana igra, rešili su pitanje pobednika već u prvom poluvremenu.

kevin-pangos-zalgiris-kaunas-eb16.jpg
The one that makes it count. Photo: Euroleague

A strong defense marked the fourth consecutive Euroleague win for Crvena Zvezda. This time, their away match against Zalgiris Kaunas ended with an expected victory (61:77), after an excellent first half that decided the winner. Tonight’s MOTMs are undoubtedly Branko Lazić and Marko Simonović. 

Početak utakmice, obeležila je borbenost Branka Lazića, koji je pored standardno snažne odbrane, u prvoj četvrtini upisao i jednu trojku. Jednak broj poena u ovoj etapi (7), postigao je i Marko Gudurić, kroz dve trojke i jedno pogođeno slobodno bacanje.

marko-guduric-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16.jpg
Euroleague

Do 12. minuta, došli su do +19 (7:26). Žalgiris je nadigran u svim aspektima, a gostujući igrači su im uspešno sabotirali gotovo svaku akciju. Sem šuta za 2 i iznuđivanja faulova, Žalgiris je malo toga pokazao u prvom poluvremenu.

Ekipa Dejana Radonjića, delovala je veoma kompaktno, čak i na veoma bučnom gostovanju u Kaunasu. U nastavku se dala primetiti nervoza Žalgirisa, uz neprecizan napad i nesigurnost sa linije za slobodna bacanja.

Međutim, nisu odustajali igrači S. Jasikevičijusa, uz seriju 7-0, ali se večerašnje izdanje Zvezde pokazalo više nego dovoljnim za pobedu. Brok Motum, učinio je da se na pauzu ode uz prednost od 25, umesto 27, koliko je bio maksimum u drugoj četvrtini. Neznatna uteha za Litvance.

Konstatacija da je “neophodno menjati sve”, nije mnogo pomogla Žalgirisu ni u nastavku meča. Zvezda je nastavila da igra motivisano, a kao jedina manjkavost, mogla bi da se navede dobro poznata nepreciznost sa linije za tri.

Tehnička za Jasikevičijusa, glasna publika i održavanje jakog tempa crveno-belih, obeležili su narednih deset minuta. Nešto budniji su bili “zeleni” u nastavku igre, ipak uz tempo daleko od konkurentnog. Znatno drugačija slika u odnosu na onu iz Pionira.

Tokom poslednjih pet minuta, crveno-beli su skinuli nogu sa gasa i lagano priveli kraju ovaj meč, dok su domaćini činili sve da bi makar smanjili razliku. U svojoj su nameri donekle uspeli.

Izuzetnu partiju je odigrao Branko Lazić. Zvezdin Terminator, uspešan je bio u napadu i odbrani, sa 15 poena (3/4 za tri) i indeksom od 20, predstavljajući tako jedan od ključnih elemenata večerašnje pobede Beograđana i najkorisnijeg igrača utakmice. Poput prethodnih evroligaških susreta, najviše poena upisao je Marko Simonović, ukupno 16.

Na strani domaće ekipe, Jankunas je upisao 10 poena uz indeks od 11.

Nakon Badnje večeri u Litvaniji, Zvezda ima osam pobeda, za skor 8-8 i nalazi se na 7. mestu, uz Darušafaku.