Iniesta dobija loptu. Prelazi Marsela, pa Ramosa; u savršenoj je poziciji na ivici šesnaesterca. Šutira i… Gol! Od naredne sezone, ovakvih scena više neće biti u Barseloni.

Andres Iniesta
Foto: EFE

Andres Iniesta potvrdio je juče svoj odlazak iz Barselone gde je proveo protekle dvadeset i dve godine. Šesnaest u prvom timu.

,,Ovo je veoma težak dan za mene. Ceo život sam ovde i reći Zbogom svom domu i svom životu nije jednostavno… Ovo je moja neopoziva odluka”.

Poput ostale Barsine dece, karijeru u plavo-belom dresu je započeo u Barsi B. Odatle, gradeći neverovatne fudbalske veštine, momak skromnog držanja iz Fuentealbilje, postao je simbol igre fudbalskog kluba Barselona.

Iniesta inscripcio
Foto: Depor

Precizni pasovi, brzi prodori, na nestvarno malo prostora i šut koji obezbeđuje loptu u golu, sa neverovatnom preciznošću. To je Iniesta.

Barsina ,,Osmica”, deo je savremene istorije svog kluba. Legenda pre nego što je navršio tridesetu. U skladu sa karakterom, uradio je to nenametljivo. Dodajući lopte, tempirane do savršenstva.

Pravi vezni igrač, Andres Iniesta omogućava harmoniju i koheziju ekipe kao malo koji drugi fudbaler. Često u medijskoj senci Mesija ili Kristijana, igra svoju igru, Barsinu igru. Pas po pas.

Svojim kretanjem na terenu, promenio je shvatanje fudbala i uloge koju jedan vezni igrač može imati. U stanju je da ostane na sredini terena i omogućava tok akcija, ili da lakim korakom krene napred. Ostavljajući suparnike iza sebe, dok loptu vodi kroz iglene uši.

Jednako se ističe u oba aspekta. Asistenciju nikada neće žrtvovati zarad pukog pokušaja gola. Istinski timski igrač.

Zlatna lopta mu je izmakla. Najprestižnije individualno priznanje, po tradiciji ide u ruke napadača. Zato mu je Frans fudbal ponudio izvinjenje. Iniesta ga nikada nije tražio niti komentarisao.

Izabran je za najboljeg evropskog fudbalera, na klupskom i reprezentativnom nivou, dok je od 2011. nosilac kraljevskog priznanja za zasluge u sportu.

Timski je osvojio apsolutno sve. Mundijal, dva Evropska prvenstva, četiri Lige šampiona, šest titula španske Lige, osam Kupova kralja, po tri Superkupa Evrope i Sveta…

Odmereni centrocampista, kako Španci nazivaju Iniestinu poziciju na terenu, dobija aplauze, gde god se pojavi. Skandiraju mu i Realovi navijači.

U Barseloni ostavlja ogromnu prazninu. Naredna destinacija za Andresa Iniestu se vaga između Amerike i Kine. Nakon odlaska Ćavija i Pujola, ovo je definitivno kraj jedne ere. Ali nikako i sam kraj.

Ima još da se igra. Zato nema potrebe da ovaj tekst liči na epitaf. Samo na iskazivanje dubokog poštovanja prema dosadašnjoj karijeri čoveka koji je to u potpunosti zaslužio.