Dva gola na Marakani, donose Zvezdi šampionsku titulu.Ni 157. Derbi nisu obeležili potezi za špice. Umesto ka terenu, oči su bile uprte ka tribinama, gde je nezgodno oblikovan balon pokrenuo lavinu nasilja.

157. Derbi sever
Baklje. Foto: J.L.

Završni rezultat od 2:1 u prvoj utakmici superligaškog plej-ofa, overa je titule za crveno-bele, koji imaju devet poena više u odnosu na Partizan. Zvuči rutinski, ali ovo je ipak Derbi.

Dva brzinska gola Zvezde, oduševila su domaće navijače. Radonjić je već u 18. minutu lako plasirao loptu u levi ugao mreže, na asistenciju Slavoljuba Srnića.

Koristeći šok prvog pogotka, Pešić je krenuo po levoj strani i zajedno sa loptom uskočio u gol, samo dva minuta kasnije. Tu se završio fudbal, a primat preuzeo duh našeg Večitog derbija.

Dok su prvotimci Milojevića i Đukića pokušavali da igraju kakav-takav fudbal, sa severa je upućen niz balona, sasvim jasnog oblika…

Baloni su putovali sa severa preko zapada, sve do lože, gde su se zadržali nekoliko minuta, nakon čega je usledio haos. Navijači Partizana,upali su u deo stadiona tradicionalno prepuštenog mirnijim ljubiteljima sporta.

Na tribinu, koja god ona bila, se ide zbog nešto življeg navijanja. Na zapad se ide, da bi se pažnja u potpunosti posvetila fudbalu. Mada se i ova granica pomera.

157. Derbi zapad
Foto: J.L.

Naoružani bakljama, stolicama, crno-beli su krenuli u sukob sa pristalicama Zvezde, dok je veći dolazak pojačanja sa severa sprečavala policija. Relativno brzom intervencijom, situacija je smirena, a dva sektora u kojima je nastao sukob, bila su ispražnjena i ograđena.

Prisutni su šokirano nastavili da pilje u ,,tampon zonu”, dok je miris baklji ostao u vazduhu do kraja utakmice.

Poštedeću vas narativa da su ovakvi događaji razlog zbog kojeg porodice s decom ne dolaze na fudbal. Tradicionalno mirniji od severa i jeftiniji od zapada, istok je bio gotovo prazan. Lakmus test srpskog interesovanja za fudbal.

157. Derbi istok
Foto: J.L.

Između dima, balona i daljih peckanja, što pesmom, što bakljama, utakmica je ušla u zaustavno vreme. Sedam minuta kasnije, Ožegović je iz penala smanjio prednost, na nevericu i podsmeh domaće publike.

Koškanje na terenu, te isključenje Donalda i Sume, označilo je (konačno) kraj meča. Dok se na severu slavilo, neki od gostiju iz inostranstva i dalje nisu razumeli srpski doživljaj Derbija.

https://www.instagram.com/p/BhlLap2HgfR/?taken-by=stylish933

Uz fotografije, poruke i domunđavanja, šokiran izraz lica. Uljudno su se pozdravili sa svima i polako napustili stadion sa prvim talasima navijača.

Južna tribina, ovaj put podeljena u tri ,,kaveza” za tri frakcije navijača crno-belih, u potpunosti je ispražnjena tek dva sata kasnije.

Za razliku od uvoda u Derbi, koji nije mogao da prođe bez neke vrste nasilja, makar bila između pripadnika trenutno zaraćenih Partizanovih frakcija, povratak sa stadiona je bio miran.

157. Derbi povratak
Foto: J.L.

Do narednog puta čekamo saopštenja i konačan broj povređenih u tučama.