Ljubitelji fudbala širom sveta dočekali su dan do kojeg se sitno brojalo već mesecima. Počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu! Srbiju predstavlja mešani tim, predvođen osporavanim selektorom i novim kapitenom. Neujednačeni rezultati nisu ugasili želju javnosti za pobedama. Realnost, međutim, često ume da udari gde je najbolnije.

Stadion Luzniki Svetsko Prvenstvo
Pozornica je spremna. Izvor: Tumblr

Bez Muslina, Orlovi su ponovo krenuli od nule, a optimizma nije bilo ni u tragovima. Prolaskom kroz pripremne utakmice, dobili smo kakvu-takvu sliku naše selekcije.

Snažan vezni red koji predvode Dušan Tadić i Nemanja Matić, praćen je sada znatno stabilnijim napadom, na čelu sa Aleksandrom Mitrovićem. Odbrana na papiru nije delovala najsjajnije, što je potvrđeno u poslednje dve pripremne utakmice, protiv Čilea i Bolivije.

U sedam dana videli smo dve sasvim različite Srbije. Protiv Čilea smo se branili, a gol za Čileance je postigao Maripan u 88. minutu igre. Ovakva slika reprezentacije, upravo je način na koji vidimo domaći fudbal. Međutim, Orlovi su prijatno iznenadili u meču protiv Bolivije. Uprkos kalibru protivnika, ne može se zanemariti veća uigranost Srbije.

Vezni red je nastavio da ispunjava očekivanja, a linija napada se sjajno uskladila, o čemu svedoči i pet golova naše reprezentacije. Upravo je ovaj meč podsticaj javnosti da iskreno podrži reprezentativce na prvom međunarodnom takmičenju u osam godina.

Dobro znajući realnost domaćeg fudbala, od Orlova se ne očekuje osvajanje Zlatne boginje. Ideal svakoga ko je u detinjstvu šutnuo loptu, biće bliži i realniji nekoj narednoj generaciji. Najveća misija za današnje Orlove je preživljavanje grupe i prvog susreta protiv Kostarike i meča protiv Brazila. Sinonim za fudbal i jogo bonito, suočen je sa još neimenovanim stilom Srbije.

Tim Srbije, sastavljen od očekivanih i neočekivanih kandidata, predstavljen na benzinskoj pumpi, u Rusiju je ispraćen uz najlepše želje, ali bez euforije. Ogromne snove sanjanju neki drugi.

Kafići su spremni, trobojke u dnevnom boravku. Uprkos cinizmu, pomešanim osećanjima i neujednačenoj formi, podržavamo ih. Naši su. Druge nemamo.