Real Madrid je novi šampion Evrolige. Španci su večeras zgrabili Desimu, svoju desetu evroligašku titulu u Beogradu. Zvezda pobede nad Fenerom (85:80), sasvim očekivano je Luka Dončić.

Real Madrid 2018 Champion
Logična prva fotografija. Foto: Euroleague

Dok se u Areni čekao kraj utakmice, utišali su se navijači Fenera. Ekipa Željka Obradovića, nesumnjive trenerske reference, slabom odbranom je ispustila sve šanse za osvajanje nove titule.

Potcenjen od strane javnosti, zbog prethodnog niza bizarnih poraza, Real je koristio i najmanji nedostatak u igri protivnika. Strategija Madriđana se bazirala na Dončiću, do nivoa forsiranja njegove pozicije na terenu.

Da li se odluka Pabla Lasa bazirala na psihološkom ili marketinškom potencijalu plavookog vunderkinda, za Real više nije bitno. MVP Evrolige će gotovo izvesno narednu sezonu dočekati u Sjedinjenim Državama.

Real Madrid v Fener
Foto: Euroleague

Zbog pete lične greške je odbrojavao poslednjih tridesetak sekundi sa klupe. Večeras je uradio sasvim dovoljno. Uz njega su blistali saigrači: Kozer, Tavares i Rejes.

Na strani turskog favorita su podbacili Gudurić, Tompson i Datome. Feneru nisu pomogla ni 28 poena odličnog Nikola Melija.

Melli Fenerbahce
Foto: Euroleague

Prvo poluvreme se igralo  na ravne časti, uz opravdani optimizam većine navijača u žuto-crnim dresovima.

Uprkos glasnim zvižducima, Španci su tokom prva dva minuta treće četvrtine prelomili situaciju. Od dva i tri poena prednosti do maksimalnih +10. Na terenu su stvorili atmosferu koju protivnik nije bio u stanju da poništi. Pokušaja je bilo.

Izraz lica Željka Obradovića dva minuta pre kraja meča, dovoljno je govorio o predstojećem ishodu. Pomiren sa neizbežnim porazom.

U duhu sportskog klišea: ,,Najbolji kada je najvažnije”, poslednjom utakmicom Fajnl fora, Beli su pokazali rešenost i smirenost pod pritiskom, krunišući svoju neobičnu sezonu.

Slavili su u oblaku konfeta, uz španske pesme i malobrojne navijače. Desimana španskom: La Décima je njihova. O daljim planovima, transerima i budućem rosteru, razmišljaće od sutra.