Srbija je savladala ekipu Dominikanske republike (94:76) tokom prvog dana Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu. Letnja vrelina Pionira, huk publike posle duge pauze i padovi koncentracije na obe strane. Dominikana pokazala otpor dostojan poštovanja.

Srbija - Dominikana
Foto: FIBA

OKT je otvoren sa jednom ekipom manje, s obzirom na to da se reprezentacija Senegala povukla juče usled detektovanih slučajeva Kovida. 

Na samom početku susreta Srbija nije briljirala sa velike distance, ali je zato pod koševima bio Marjanović. Sasvim dovoljno za prednost 10:2. Ono što se razlikovalo u odnosu na prethodne mečeve je svakako prisustvo publike. Dozvoljeno samo za još jednu utakmicu, onu protiv Meksika i dalje je predstavljalo svojevrsno prijatno iznenađenje nakon svakog poena naših košarkaša.

Prva četvrtina je završena rezultatom 23:31. Do polovine druge deonice Dominikanci smanjuju prednost naše ekipe na samo +3 uz gromoglasan aplauz svoje klupe i igrača koji su skočili da pozdrave zakucavanje moćnog Solana.

Odmah nakon tajm-auta je poene vratio Vasilije Micić laganim prodorom po desnoj strani.

Srpske tribine su nadjačavale dominikansku klupu, a prednost rasla do +12 na 3:14 pre kraja prvog poluvremena. Zatim je usledila trojka Dominikanske republike i tri uzastopna, neuspešna pokušaja za vraćanjem poena sa naše strane tokom narednog napada. Šut za tri naši momci nikako nisu mogli da pronađu tokom prvih dvadeset minuta.

Veliki entuzijazam gostiju i nepreciznost naše ekipe u nastavku doveli su do neočekivanog izjednačenja (47:47).

Malo vođstvo Srbije (55:57) na početku treće deonice dočekano je uz gromoglasni aplauz publike u Pioniru. Gosti su tokom naredna dva minuta došli do samo poena zaostatka za ekipom Igora Kokoškova.

Dominikanska republika prelazi u vođstvo trojkom Tores Kuevasa (60:64) i izaziva kratko skandiranje: ,,Srbija!” kod publike koja shvata da će košarkašima biti potrebna podrška sa tribina. Svaki poen postaje važan, sa dva minuta do kraja perioda. Igrači Melvina Lopeza pronašli su samopouzdanje u rezultatu kome se verovatno ni sami nisu nadali. Buka, nekoliko promašaja sa obe strane i polaganje Nikole Kalinića bili su dovoljni za minimalnu prednost Srbije (67:66) na samom kraju treće četvrtine.

Četvrtu deonicu otvara trojka Vasilija Micića. Nastavila se rezultatska klackalica koju evropligaški MVP novom trojkom prebacuje na našu stranu. Usledila je lepa akcija Teodosić – Marjanović pod košem i još dva poena. Srbija je jasno bila u stabilnijem ritmu, bližem realnih, visokih mogućnosti ovog tima.

S druge strane, dominikanska ekipa nije prestala da pruža otpor, što je značilo da će naši momci za pobedu morati da se potrude.

Tokom poslednja dva minuta je igra presecana faulovima. Ne preterano lepo za gledanje sa košarkaškog aspekta, ali veoma delotvorno. Srbija je došla do nove dvocifrene prednosti (91:76). Poslednjih tridesetak sekundi se radilo na trošenju vremena u taboru domaće ekipe i neuspešnog, ali silovitog pokušaja poslednjeg napada za goste. Na kraju pobeda Srbije, mada teža od očekivane, kao zagrevanje za dane koji predstoje.

Najefikasniji u srpskom dresu bio je Boban Marjanović sa 18 poena, dok se u redovima Dominikanske republike istakao Tores Kuevas sa 16 poena.

Nakon prve pobede Srbije, košarkaši su ostali da se slikaju sa navijačima, ali i kako bi dali izjave za medije u miks-zoni specijalno organizovanoj za poštovanje svih Kovid protokola.

Pratite SidelineSRB na Instagramu.

Comments are closed.