Košarkašice Srbije osvojile su novo evropsko zlato pobedom od 63:54 protiv selekcije Francuske. Naša ekipa je neporažena došla do krune! Najkorisnija igračica Evrope je Sonja Vasić!

zlatne košarkašice
Foto: FIBA

Prethodni susret u finalu 2015. godine protiv Francuskinja su naše košarkašice zapamtile po velikoj pobedi i evropskom zlatu. Nakon sinoćnjeg prolaska u finale je selektorka Srbije Marina Maljković govorila sa velikim respektom o poslednjoj prepreci ka novom evropskom zlatu.

Utakmica je počela laganim tempom, sa nekoliko promašaja na obe strane. Ispitivao se protivnik i tražio pravi ritam. Selekcija Francuske je prva došla do vođstva, koje su naše košarkašice brzo neutralisale.

Umor u taboru Srbije, nakon dva naporna susreta protiv Španije i Belgije bez dana pauze, nazirao se u drugoj deonici. Francuskinje su tada ostvarile svoju prvu seriju i došle do izjednačenja. Sa dovoljno elana su uzvratile naše košarkašice za vraćanje vođstva. Igru su vodile Ivon Anderson, Sonja Vasić i Jelena Bruks. Prvo poluvreme je pripalo Srbiji (31:26).

U nastavku je prve poene za Srbiju donela Sonja Vasić polaganjem iz svoje zone apsolutne dominacije. Srpkinje su koš po koš nametnule tempo i uz odličnu odbranu zadržale Francusku bez poena na gotovo dva minuta. Poenima Anderson i Vasić su došle do izuzetno komotnog vođstva (46:29).

Prve poene za Francusku nakon serije Srbije donela je Vukosavljević. U našem taboru je došlo do izmena sastava, a odbrana Srbije je i dalje predstavljala veliki problem za ekipu Valeri Garnije.

Publika u Fonteti je vidno jedva dočekala košarku uživo, a ambijent je bio bučan i veseo, uprkos odsustvu domaće ekipe. Sa Belgijankama na trećem mestu, čekali su raspored na prvom i drugom postolju. Da se gledaocima u hali isplate karte, postarala se sudijska trojka, ali i vezani promašaji naše ekipe, što su Francuskinje umele da iskoriste. Prednost do Srbije početka poslednje deonice je smanjena na +8.

Pauza je dobro došla našim košarkašicama koje su igru nastavile koncentrisano uz nove poene Bruks i Anderson. Prednost se penje na prijatnih +12. Ostalo je još šest minuta do kraja, a situacija je delovala rešeno. Jedan od glavnih pretendenta na titulu je sveden na pokušaje smanjenja vođstva.

Dve brze trojke za Francusku učinile su upravo to, ali je dolazak do -9 bio njihov maksimalni domet. Isticalo je poslednjih 20 sekundi… Srbija je ponovo šampion Evrope!

Priznanje MVP Evropskog šampionata je sasvim očekivano pripalo Sonji Vasić (12p, 20ind) koja je prikazala izuzetna izdanja u svakoj od odigranih partija. Ubedljiv rezultat na turniru gde su se Srpkinje pokazale kao neporažena sila koja je korak po korak stigla do zacrtanog cilja. Ponovio se scenario iz 2015. godine na radost svih kojima srce zaigra uz himnu: ,,Bože pravde”.

A sada čekamo Olimpijske igre.