Selekcija Srbije nije uspela da nastavi borbu za medalju na Mundobasketu, već je poražena od Argentine (97:87) u meču koji je nesumnjivo šokirao košarkašku javnost širom sveta.

Srbija Bjelica Mundobasket
Foto: FIBA

Desio se scenario o kojem sam mislila da neću morati da pišem. Ispadanje od Argentinaca predstavlja kulminaciju fijaska koji je započeo porazom od Španije.

Međutim, za razliku od ishoda protiv Furije koji nije bio posledičan po dalji plasman naših košarkaša, poraz od Gauča podrazumeva prerano ispadanje selekcije koju su u Kinu ispratili sa zlatnim očekivanjima i već spremnim podijumom.

Ogromna očekivanja, potkovana odličnim rezultatima u pripremnim utakmicama i prosečnom bodovnom razlikom od 40.7 poena po utakmici na Mundobasketu, dali su dodatne razloge za šampionske vizije. Uprkos svemu, ekipa Aleksandra Đorđevića nije se oporavila od subotnjeg šoka, već je potpuno izgubljeno nastavila tamo gde je stala.

Danas je strateški došlo do pucanja po šavovima. Odbrana je podbacila, a izrazito motivisana Argentina nije dozvolila preokret, već se postarala za najveće iznenađenje u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva.

Argentina Mundobasket
Za njih euforija tek počinje. Foto: FIBA

Između stručnih analiza i kritika, košarkaši Srbije će pokušati da izbore peto mesto, koje bi im obezbedilo olimpijsku vizu. Na taj način, boravak u Kini ne bi bio sasvim beskoristan.

U suprotnom, Plavi će vizu za Tokio morati da traže putem olimpijskog kvalifikacionog turnira, naredne godine.

Najbolji rezime igre i dosadašnjeg učinka na turniru, dao je Nemanja Bjelica: ,,Želeli smo da osvojimo ovo, ali smo probali na pogrešan način.”

Od velikih šampionskih ambicija sa Mundobasketa, toliko.