Konačno je Srbija dočekala pobedu košarkaša nad selekcijom Sjedinjenih Država. Ekipa Grega Popoviča poražena je (94:89), što je Srbiji, nažalost donelo samo borbu za peto mesto.

Bogdanović mundobasket 2019
Foto: FIBA

Probijena je psihološka i rezultatska barijera iz prethodnih godina. Amerika više nije nepobediva. Međutim, do toliko željene pobede je došlo u momentu kada učinak na Svetskom šampionatu više nije bitan.

Meč koji je trebalo da bude derbi nad derbijima Mundobasketa, odigrao se kao odlučujući za plasman od petog mesta.

Dok je Srbija turnir započela bolje od najsvetlijih očekivanja, Amerika je iznenadila kombinacijom izostanaka i nižeg nivoa igre. Nizom neočekivanih okolnosti, meč koji se najranije projektovao u polufinalu, odigran je danas.

U pretposlednjem nastupu na turniru, naši Plavi su imali dobru šutersku partiju, a briljirao je Bogdan Bogdanović sa 28 poena, koji je na ovaj način kompletirao sjajan utisak sa Mundobasketa.

Fenomenalni srpski bek, potvrdio je visoko mišljenje koje o njemu ima svetska košarkaška javnost, te će se njegova liderska uloga tokom narednih godina podrauzmevati.

U konkurenciji za svetsku krunu ostale su: Španija, Australija, Argentina i Francuska.

Mundobasket Kina žreb
Žreb. Foto: FIBA

Neobičan epilog turnira koji je Srbiji doneo niz neverovatnih uspona i padova, predstavlja častan oproštaj od Mundobasketa u Kini iz koje se očekivalo mnogo više.

Pogled je sada usmeren ka poslednjem meču, između boljeg iz duela Češka – Poljska, a zatim ka olimpijskoj vizi.