Svetsko prvenstvo u košarci je u toku, a Srbija beleži sjajne rezultate i već je u četvrtfinalu. Međutim, deo domaće sportske publike u nastupima reprezentacije vidi nešto više – konflikt klubova.

Srbija Svetsko prvenstvo u košarci
Zašto ovaj prizor nije dovoljan? Foto: FIBA

Srbija je ponovo u plavom, a na Mundobasketu ima četiri pobede iz jednakog broja utakmica. Savršen skor i ubedljive rezultate nad Angolom (59:105), Filipinima (126:67), Italijom (77:92) i Portorikom (90:47).

Željno se iščekuje meč protiv Španije kao prva velika provera ekipe Aleksandra Đorđevića, a bolju situaciju za sada ne bi mogli da zamisle ni najveći optimisti.

S druge strane, pored afirmativnog diskursa koji opravdano okružuje naše košarkaše, izdvaja se i niz teza koje nemaju veze sa nacionalnim timom.

Srećom, ne propagiraju ih košarkaši, stručni štab ili čelnici Saveza. Razdor se stvara među navijačima.

Svaka vest o pobedama košarkaša ispraćena je i komentarima o Zvezdi i Partizanu. Uzajamne optužbe, odbrana ,,svojih” i poneka psovka, zamenjuju čestitke čitavoj reprezentaciji. U nacionalnom timu koji je ujedinjen, nalaze podele.  

Košarkaši kao da žive u svetu izolovanom od takvih negativnosti. Posvećeni, profesionalni, ujedinjeni u trci ka zajedničkom cilju, dok ih na internetu dele na crne i crveno-bele; potežući argumente o funkcionerima, sponzorima, derbijima, finansijama. 

Bogdanović Srbija SP
Foto: FIBA

Tokom Svetskog prvenstva u košarci, na kojem je Srbija u top 3 favorita, uključujući i preliminarno prvo mesto u rangiranju FIBA, kod nas se i dalje priča o ,,Večitima”.

Zašto je podržavanju reprezentacije neophodno dodati novu dimenziju? Zašto zavađenim pojedincima nije dovoljno što prate šampionsku borbu najboljeg tima svoje zemlje u protekloj deceniji, već plemeniti cilj moraju da začine klubaštvom?

U slučaju da se 15. septembra desi ono o čemu maštaju čitave generacije i milioni ljudi, klubaštvo neće prestati. Postojaće osobe koje će pozdravljati samo određene igrače, ili smatrati druge reprezentativce svoje zemlje, nedovoljno zaslužnim za uspeh.

Slavlje kojem se svi toliko nadamo, prekidaće se neprikladnim diskusijama o tome koji su čiji.

Ljudi koji su toliko posvećeni mržnji, propuštaju fenomenalan nastup sopstvene reprezentacije na Mundobasketu. Mada, ova reprezentacija nije njihova, jer ne poznaje podele, niti u nacionalnom dresu ima prostora za brigu o tome ko je Zvezdin, a ko Partizanov.

Na kraju kineske ekspedicije, jedina zastava kojom će ,,Plavi” mahati je srpska. Za sve ostale će biti vremena tokom čitave sezone .

1 Comment


Comments are closed.