Osmi septembar predstavlja značajan datum za modernu srpsku košarku. Na današnji dan pre devet godina, pala je Španija. Sada, ekipa Aleksandra Đorđevića traži novu pobedu, nad starim protivnikom.

Srbija Mundobasket
Foto: FIBA

Tada naizgled nesalomiva Furija predvođena Navarom i Garbahosom, branila je svetsku titulu. Sa druge strane terena, nalazila se reprezentacija Srbije, u borbi za ponovnom afirmacijom.

Ekipa trenera Dušana Ivkovića, sastavljena od momaka koji će kasnije postati standardni prvotimci, bila je donekle poljuljanog samopouzdanja, daleko od fame Indijanapolisa.

Čekao se prelomni momenat koji bi konačno odlučio o sudbini ove generacije. Dočekao se osmi septembar 2010. godine.

Tesno vođstvo, izjednačenje i onda ona trojka Miloša Teodosića koja je čitavu Srbiju bacila u trans, potvrdila je nadanja – od ovih momaka će biti nešto. Podsetite se kako je to izgledalo klikom ovde.

Teodosić Srbija Španija 2010
Foto: Web

Danas, osmog septembra 2019., nova generacija nastupa sa istim ciljem, ovaj put u Kini. Za razliku od Mundobasketa u Turskoj, raspodela snaga je znatno drugačija. Španija odavno nije nepobediva, dok su kockice u taboru Srbije polako smeštene na pravo mesto. Očekivanja su velika, zlatna, a naši momci ih za sada u potpunosti opravdavaju.

Publika širom sveta željno iščekuje košarkaški klasik između Plavih i Crvenih u Vuhanu, dok na oko 8000 kilometara razdaljine, postoji posebna želja da i ovaj osmi septembar bude za pamćenje. Ipak obeležavamo momenat potvrde srpske košarkaške renesanse.

Istina, ulog današnjeg meča je znatno manji, ali će biti prva velika provera na ovogodišnjem Mundobasketu, posle koje će vizije o mestu na podijumu biti sasvim jasne.

Odbrojavanje može da počne.

Comments are closed.