Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale Evrobasketa. Košarkašice Španije zadržale su se u borbi za krunu pobedom od 66-71.

Srbija Španija WEB
Foto: FiBA

U startnoj petorci večeras je nastupila Ana Dabović uprkos povredi leve šake. Pred glasnom publikom u kojoj je bilo i entuzijastičnih pristalica Španije, započelo je istorijsko polufinale za selekciju Srbije.

Naše košarkašice su bile u potrazi za finalom i prvom pobedom nad Španjolkama. Imale su početnu prednost od 4-3 , da bi gošće povele sa 6-4. Izgubljene lopte su dovele selekciju Španije u priliku za vođstvo koje nisu iskoristile. Međutim, u kontri se odlično snašla Ana Dabović za izjednačenje od 6-6.

Nakon novog vođstva drugoplasiranih na svetu, Bruks je odlično preuzela loptu. Iako iz ove inicijative ipak nisu proizašli poeni, inicijativa Srbije je bila jasna, a čekala nas je jaka utakmica.

Nakon tajm-auta, Jelena Bruks je smanjila prednost Španije na 8-11. Sa još dva poena se nadovezala Ana Dabović, a Srbija je sprečila kontru gošći. Međutim, u narednoj je Silvija Domingez poentirala za 10-15.

Aktuelne šampionke su se odlično pokazale u reketu, povećavajući prednost u drugoj četvrtini na 13-22.

Nevena Jovanović je na polovini druge deonice smanjila prednost na 21-27, dajući tako energije svojim saigračicama, ali i publici koja je ovoga puta ispunila Arenu u primetno većem broju. Usledila su dva poena Ane Kruz koje je odmah vratila Dajana Butulija. Rezultat je bio 24-29.

Kruz se ponovo aktivirala sa još dva poena iz prodora, da bi ih Butulija vratila za 26-31. Gledala se dinamična utakmica, dostojna evropskog polufinala.

Španija nije mogla da iskoristi poslednji napad, te je na poluvremenu rezultat bio 30-37.

Drugo poluvreme otvorila je Lora Nikols sa dva poena koje je vratila Jelena Bruks, a prethodna prednost Španije od +10 je prepolovljena. Međutim, ekipa ,,Furije” nije želela da lako prepusti evropsku krunu, a prednost je varirala između +5 i +8.

Srbija Spanija kosarkasice
Foto: FIBA

Dragana Stanković je sa dve vezane dvojke i slobodnim bacanjem dovela Srbiju do 45-51. Usledila je trojka Kristine Uvine za 45-54.

U nastavku je viđena sve agresivnija igra, a publika se u potpunosti aktivirala, bodreći svoje ljubimice. Jedan od presudnih faktora ovog dela večerašnjeg susreta bile su izgubljene lopte, dok je ekipa trenera Lukasa Mondela umela da iskoristi naš nedostatak u skoku.

Španija je i dalje bila u vođstvu na relativno prijatnih 8 poena, a četvrta četvrtina se dočekala sa 50-58. Odlučujućih deset minuta je Srbija otvorila sa dva poena.

Usledila je mini-serija Španije koju je prekinula Jelena Bruks za 55-60. Ndur je vratila dva poena uz polaganje, dok je Bruks poništila koš Španije za euforiju u Areni. Sa 5 poena razlike i dva slobodna bacanja, Jelena Bruks se našla sa loptom u rukama. Pogodila je oba, za najmanju prednost Španije u drugom poluvremenu, 59-62.

Utakmica se lomila, a Srbija je odbranila svoj koš i imala novi napad. Jelena Bruks je pogodila za dva i velike nade u domaćem taboru.

Dajana Butulija je donela vođstvo, a situacija je tek sada postala potpuno neizvesna. Buka se pojačavala, a Sonja Petrović je položia loptu u protivnički koš za 66-64, tri minuta pre kraja.

Španjolke su izjednačile, a zatim povele sa 66-67 sa linije slobodnih bacanja. Tenzija je bila ogromna uz minut ipo pre kraja polufinala, a bilo je jasno da će selekcija Španije trošiti vreme u borbi za odbranu krune.

Na liniji slobodnih bacanja našla se Laura Hil koja je pogodila jedno od dva slobodna bacanja. Šuterska nepreciznost je u ovom momentu koštala igračice Marine Maljković povratka u meč.

Silvija Domingez je pogodila još dva slobodna bacanja, da bi usledio tajm-aut za Srbiju sa 30 sekundi do kraja drugog polufinala.

Dok je Arenom odzvanjao ,,Marš na Drinu”, čekao se ishod poslednjih 16,7 sekundi. Nakon neuspešnog napada Srbije, novi tajm-aut je zatražila Španija. Uz jedno pogođeno slobodno bacanje i istek vremena za kontru Srbije, Španija je u finalu.

Za odbranu evropske titule boriće se protiv selekcije Francuske koja je danas bila bolja od Engleske (63:56), dok će Srbija zaigrati protiv Velike Britanije.

,,Ja se nadam da ćemo i sutra uspeli da još obradujemo i sebe i narod. Ne bih komentarisala suđenje. Suština za sutra je 25 minuta zagrevanja i 40 minuta košarke.”, izjavila je selektorka Srbije.

,,U košarci morate praviti blokade. Svaka blokada mora da bude prednost. Mi smo u poslednjih nekoliko napada igrali bez bloka. To može da igra poneka igračica iz WNBA lige i zato nismo realizovale ništa. Samo neke igračice mogu da igraju 1 na 5. Kvalitet bloka je presudio u poslednjih nekoliko napada.”

,,Teško je da se onakav šuterski dan kao protiv Švedske ponovi. Zato se to nadoknađuje skokom. Sutra je novi dan.” zaključila je Majković

Comments are closed.