Reprezentacija Srbije izgubila je od ekipe Gruzije sa 90:94, uprkos ubedljivom vođstvu do 3. deonice. Selektor Kokoškov ne krivi igrače.

,,Bolje sada nego u junu”, čulo se hodnicima Pionira dok su reprezentativci Gruzije oduševljeno koračali kroz tunel.

Druga runda kvalifikacija je neprijatno iznenadila navijače u Pioniru, a nivo koji su održavali sa dvocifrenom razlikom, istopio se do kraja treće četvrtine, kada se Gruzija razigrala i dobila šutersko samopouzdanje.

Poslednjih deset minuta se provelo u rezultatskoj klackalici koja je prevagnula u korist Gruzije. Srbija je poražena.

,,Znamo da je Srbija jedna od najboljih. U poslednjim momentima smo igrali mnogo bolje i pogodili neophodan koš. Naša zemlja je gledala ovu utakmicu i sigurno su ponosni.” – rekao je gruzijski kapiten Georgi Šermadini.

Zatim se medijima obratio selektor Gruzije: ,,Veoma je teško igrati u prozorima. Imamo dva i po dana, to važi za oba tima. Znate, nema magije. Odigrali smo jako dobru utakmicu.”

,,U prvim minutima smo bili malo izgubljeni. U nastavku smo igrali bolje i donosili bolje odluke. Znamo da je Srbija najjači tim u grupi i znamo da je najbolji trener. Međutim, rekao sam da nema magije. Igor ne može samo napraviti nove igrače u dva dana.”

,,Danas smo koristili trojicu mladih igrača i zbog toga sam veoma zadovoljan. Više nego i zbog pobede, jer su stekli iskustva. Moramo da unosimo novu krv u tim i zbog toga sam jako srećan. Srbija je košarkaška zemlja, Igoru i timu želim sve najbolje u nastavku kvalifikacija.” – zaključio je selektor Gruzije.

Utisci Aleksa Avramovića:

,,Spremili smo utakmicu sa dobrom odbranom i tranzicijom u ofanzivi. Međutim energije je izostalo. Gruzija je igrala jako dobro. Znali smo da imaju jednog od najboljih šutera u timu. Imali smo mnogo grešaka u odbrani. Za naredni meč znamo šta treba da radimo.”

Novinarima se zatim obratio selektor Srbije Igor Kokoškov:

,,Zahvalio bih se navijačima što su došli da podrže srpsku reprezentaciju. Uradili smo najbolje što smo mogli da ih učinimo ponosnim. U košarci nekada ne možemo da uradimo ono što želimo. Gruziji čestitam, a imaju sistem i kontinuitet već pet godina. Dobro smo otvorili meč.

“Niko nije večeras došao samo reda radi. Došli smo da pobedimo. Atmosfera i energija su bili tu.”

,,Verujem da igrači dobijaju utakmice, a treneri ih gube. Kao trener se trudite da analizirate situaciju. Bilo je toliko grešaka. Svi igrači dolaze iz raznih sistema.

,,Boli kada izgubite utakmicu kod kuće. Takođe bih želeo da kažem da sam ponosan na ove momke ne samo kada pobedimo.

,,Ne možemo se kriti iza truda. Mnogi treneri se iza toga kriju. Ponosan sam na svoje igrače, ne samo kad pobedimo. Gruzija je igrala bolje. Moramo da učimo iz svojih grešaka. Ovo je naša reprezentacija, naš nacionalni tim.”

,,Mnogo je grešaka, moramo da učimo iz grešaka i to je to.

O sastavu:

,,Imamo par veterana, ali i par beba koje su prvi put bile u ovoj atmosferi. Nekada pod tim pritiskom igraš malo lošije. Ne mogu da se krijem iza nezalaganja. Imamo nekoliko momaka kojima noge trenutno ne rade. Laki poeni, lake asistencije, to nam je falilo. Lako i brzo smo ulazili u bonus, dozvolili da agresija postane dozvoljavanje loših odluka u odbrani.”

,,Stres i reakcija mladih igrača na ovu situaciju. Gledaćemo ovu utakmicu u celini, ali jednostavno bolje su igrali i kada su im bili potrebni lagani poeni, davali su ih preko Šermandinija. Imaju kontinuitet od pet godina sa istim trenerom. Poruka za ljude koji vole košarku je da je ovo naš nacionalni tim i da je ovo naša utakmica i da svi uz ovo učimo. Da se usresredimo na sledeće utakmice koje dolaze.”

O povratku u Srbiju i daljim obavezama do kraja sezone:

,,Ja dvadeset godina nisam radio u Beogradu, ali kad krene utakmica to se sve zaboravlja. Jednostavno, za nas je ovo nedoumica. Gruzijci su odrasli zajedno i mnogo duže su u tom sistemu. Tako da kako je krenula utakmica, dobro je krenula, ali otpor je stao, počele su greške, oni su to iskontrolisali. Možda bi jedna trojka, jedna ruka na lopti promenila sve i onda bismo se svi mnogo drugačije osećali večeras.”

,,Moji utisci su da ovaj posao iziskuje mnogo posvećenosti i organizacije. Rad sa reprezentacijom nije samo pojaviti se i pokazati neke akcije, već je to kao glina koja se oblikuje. Jedan ozbiljan posao, kojem pristupamo ozbiljno.

,,Verujte, igrači dobijaju utakmice, treneri ih uvek gube i tako će biti do god je košarke, ali niko ovde nije došao bez motiva. Dali su zaista sve što je u ovom trenutku moguće, ali energija je nestala.

,,Dosta vremena treba da se provodi u programiranju i projektovanju rotacije, a slobodnog vremena je malo. Ali najvažnija utakmica je ona sledeća.”

O kontinuitetu:

,,Niko se ne rađa sa iskustvom i kontinuitetom. Nisam rekao da počinje reprezentacija mojim dolaskom. Saša Đorđević je uradio jedan fenomenalan posao, ali telo su igrači. Ja sam tu da podelim svoje znanje, ali nas igrači uče svakodnevno. Želim da se predano posvetim ovome, budem profesionalan, jer ćemo onda sledeći put biti drugi put zajedno.“, zaključio je Kokoškov.