Rezultati srpskih sportista, u stanju su da obraduju i učine ponosnim gotovo svakog, ali odavno je poznato da fudbaleri Nacionalne A-selekcije u tu kategoriju ne spadaju. S druge strane, mlade nade našeg fudbala ovu tradiciju pobijaju, na radost napaćenih ljubitelja fudbala u Srbiji.

Foto: Starsport.
Foto: Starsport.

Sinoćni poraz od 4-1, u korist selekcije Češke, ponovo je otvorio oči sportske javnosti i sasvim izbrisao nesumnjivu euforiju nastalu pri pobedi nad Albanijom. Izabranici Radovana Ćurčića, na terenu su delovali standardno zbunjeno, dajući više nego dovoljno šanse protivniku da se izbori za ubedljivo vođstvo i pobedu u prijateljskom meču odigtanom u Ostravi.

Pred oko 15.000 gledalaca, viđen je još jedan debakl fudbalske A-selekcije. koja neće biti ponovo viđena sve do marta naredne godine. Uz prikazanu igru, teško da će im se neko obradovati.

Do poslednjeg minuta su Česi poentirali, ostavljajući srpsku selekciju zbunjenu, sa četiri gola u mreži. Ipak, znajući igre Orlova, moglo je i gore da prođe.  Škuletić je uspeo da u 73. minutu smanji zaostatak na 2-1, što naravno nije bilo dovoljno za postizanje nešto boljeg ishoda.

Od jutros se govori o ostavkama. Počevši od trenutnog selektora, jednog od delova dugog niza ljudi koji nisu uspeli da generacije pojedinaca povežu u nekakav tim. Pominju se i odlasci igrača. Najglasniji je za sada Nemanja Matić u tvrdnjama da će napustiti Selekciju, ukoliko se nešto ne promeni:  “Uvek pokušavam da dam primer, ali pojedinci to ne žele da vide. Ako treba, neću više da dolazim. Odnos pojedinaca prema dresu reprezentacije nije adekvatan i to ne samo na utakmici već od ponedeljka kada smo se okupili.  (…)

Rekao sam mu  (Ćurčiću, prim. aut.) da više nema smisla da igram za reprezentaciju ako se nastavi ovako. Igrači treba da se zamisle i da shvate da ovo više nije do selektora, nego do nas samih i našeg odnosa. Ne treba da se lažemo. Ovako ni Mesi ne može da nam pomogne.”   -zaključio je on pri obraćanju medijima.

Dok indignacija traje, a opravdanja se drže na staklenim nogama, dok je krivica standardno prebacivana na “drugu stranu”, nema posebne nade za boljitak nastupa i celokupnog stanja srpske A-selekcije.

S druge strane, mlada reprezentacija, ponovo svetla obraz. Tim Tomislava Sivića, dostojno se borio u nastavku kvalifikacija za predstojeće EURO 2017. U meču odigranom u Novom Sadu, rezultat protiv selekcije Italije, bio je 1-1. Naša selekcija je u više navrata imala prilike da prelomi rezultat i upiše pobedu, ali i ovakav završetak utakmice je bolji od potpunog gubitka bodova.

Prva postava, svakako spremna za velika dela: Radunović, Jovanović, Veljković, Antonov, Zdjelar, Grujić, Maksimović, Sergej Milinković Savić, Ožegović, Čavrić.

Za reprezentaciju nije nastupao Predrag Rajković, zbog povrede. Umesto njega je mesto pred golom zauzeo Boris Radunović. Još jedno novo lice u sinoćnjem susretu bio je i talentovani Ognjen Ožegović, čiji je ovo bio debi u U-21 selekciji. Mladi fudbaleri, nisu se predali pred remijem, ali je takav rezultat postajao sve izvesniji, kako je teklo  vreme na semaforu.

Gol Sergeja Milinkovića Savića, ulepšao je veče za oko 5000 gledalaca na stadionu, a definitivno je jedan od najlepših viđenih u poslednje vreme.

Ipak, solidna igra mlade ekipe, sušta je suprotnost na izdanja koja nam prikazuju Seniori, a ipak standardna za mentalitet naših mladih igrača. Može se reći da su nas “Orlići” odavno navikli na dobre partije. Samim tim, mladi reprezentativci će nastaviti da dele prvo mesto u grupi za kvalifikacije, zajedno sa sinoćnjim protivnikom, Italijom.

Može se reći i da u ovakvim slučajevima, stariji imaju mnogo toga da nauče od mlađih generacija.

5 Comments


Comments are closed.