Srbija je u kišnom trileru savladala selekciju Hrvatske po drugi put na završnom turniru Svetske lige i ponovo se okitila najsjajnijim odličjem, za plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Početak meča. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja sa obe strane, prvi gol pripao je reprezentaciji Hrvatske. Precizan je bio Ivan Buljubašić.

U nastavku je Ante Vukičević iskoristio igrača više za 0-2. Istovetnu situaciju je je zamalo iskoristila i Srbija, međutim nije bilo dovoljno vremena.

Prvi pogodak za Srbiju, samo 18 sekundi do kraja prve četvrtine, postigao je Miloš Ćuk, ali to nije bio kraj gol-šansama. Nikola Jakšić je skrivio peterac, koji nije odbranio Branislav Mitrović. 

U pauzi je počela i kiša, dovoljno da smeta nama van bazena.

Loren Fatović je postigao naredni gol za Hrvatsku.

Dušan Mandić je smanjio na 2-4, dok je naredni pogodak za Delfine delo Stefana Mitrovića.

Izjednačenje je doneo Filip Filipović. Rezultat koji je sačuvao Branislav Mitrović, u atmosferi dostojnoj finala, sa bubnjevima, zastavama i glasnim skandiranjem.

Prednost za Srbiju i rezultat 5-4, doneo je Andrija Prlainović, dva minuta pre kraja prvog poluvremena.

Nadovezao se Dušan Mandić, za veliko slavlje na tribinama. Na 6-5 je smanjio Ante Vukičević. Rezultat koji se sačuvao do isteka poluvremena.

Usledila je treća četvrtina. Loptu je u mrežu nakon nekoliko pokušaja sa obe strane, zakucao Ante Vukičević za izjednačenje, praćeno novom turom kiše. Srbija je imala igrača više, što nije iskoristila zahvaljujući dobroj intervenciji golmana gostiju.

Loren Fatović preokrenuo je rezultat u korist Hrvatske, nešto manje od tri minuta pre kraja treće deonice. Međutim, Srbija je imala šansu za izjednačenje preko peterca, koju je iskoristio Dušan Mandić za 7-7.

U narednom napadu se tri puta zaredom dobro snašao Branislav Mitrović, te su gosti ostali bez prednosti.

Selekcija Srbije je zatim imala igrača više, a Dejan Savić je zatražio tajm-aut. Ponovo, bez gola. Naredni napad je iskoristio Andro Bušlje, za prednost Hrvatske od 7-8.

Kiša se pojačavala, dok je Beograd čekao poslednju četvrtinu i epilog neizvesnog finala koje je prevagnulo u korist Srbije.

Uprkos provali oblaka, vaterpolisti su ostali u bazenu i bez pauze odigrali poslednjih osam minuta meča. Dušan Mandić je prelomio psihološku granicu, a sjajnim petercem je Filip Filipović doneo rezultat od 12-11, za pobeda Srbije i toliko željeni i zasluženi plasman u Tokio.

Usledilo je kišno slavlje, kako u bazenu, tako na tribinama, ali i na zatvorenom delu bazena Tašmajdan, gde se sklonila većina novinara i poneki srećni gledalac koji je uspeo da zaobiđe redare i pozicionira se na unutrašnjoj tribini u iščekivanju šampionske ceremonije.

Pored srebrnih Hrvatskih reprezentativaca, trećeplasirani su Australijanci koji su ranije popodne savladali selekciju Španije.