Košarkašice Srbije pobedom su otvorile učešće na Evropskom prvenstvu (86:81), uspešnom završnicom trilera u produžecima! Ekipa Marine Maljković izašla je jača! Pobedu prelomila neverovatna Sonja Vasić!

Srbija Italija Women's Eurobasket
Foto: FIBA

Prva četvrtina je otvorena sa malo poena, Srpkinje i Italijanke su testirale teren i jedne druge. Malo poena i dosta tvrde igre bili su najava neizvesne utakmice u Valensiji.

Sonja Vasić je u 37. minutu donela ključnu trojku i približila Srbiju na -5. Selektorka Marina Maljković zatražila je tajm-aut. Ovo su momenti kada se utakmica zaista lomi. Anderson i Bruks su se nadovezale poenima, pa je novi rezultat bio 68:71. Tako blizu… Ostao je još samo minut igre.

Ivon Anderson je dobila i petu ličnu grešku, te je za nju ovaj meč prevremeno završen, a Srbija je ostala bez jednog od glavnih aduta u današnjem meču. Upisala je 18 poena.

Rezultat je 70:74, a Italija je bila sve bliže pobedi. Srbija nema šta da izgubi, aktivira visoki presing koji daje rezultate. Konačno egal od 74:74 i sjajan tempo naših košarkašica. Ostalo je manje od 30 sekundi. Srbija je slavila u prethodna tri susreta, a sada se spremala za produžetak.

Ne za one sa slabim živcima!

Sonja Vasić
Foto: FIBA

Italijanke su ponovo povele, a meč se sveo na koš. Sonja Vasić na rampi, a onda lagano nadovezivanje Crvendakić i Srbija je u vođstvu!Nevena Jovanović sa linije bacanja daje Srbiji još jedan poen 81:79.

Zatim, naša klač-devojka – Soooonja Vasić (27p, 13sk) izuzetno efektnim šutom za 83:79 odvaja Srbiju od rivala. Opušta se ruka, a prednost raste. Skočila je Maja Škorić za konačnih 86:81.

Srbija je upisala i četvrtu uzastopnu pobedu protiv Italijanki, na veliko olakšanje Zemlje košarke i opravdanje velikih očekivanja. Ove devojke se lavovski bore i nema potrebe da ih iko upoređuje zarad jeftinih lajkova.