Konačno je potvrđeno ono što su ljubitelji košarke u Srbiji mesecima čekali! Ono što je od prošle godine jasno svakome ko barem malo prati sport – Nikola Jokić je MVP najjače košarkaške lige na svetu!

Nikola Jokić
Foto: Giphy

U NBA ligu je 2014. godine ušao nenametljivo, kao 41. pik predstavljen tokom reklame za kesarito sa duplim sirom američkog lanca brze hrane Tako bel. S obzirom na Jokićevu ljubav prema hrani, možda i prikladan uvod. Nezavisno od velike količine sira iz reklame, od malo poznatog momka iz neke daleke Srbije ili Sibirije se nije očekivalo mnogo. Međutim, u prvoj NBA sezoni ga je dočekao još prikladniji uvod: skoro 22 minuta na parketu i prosečno 10 poena. Videlo se da ima nečeg veoma posebnog u Nikoli Jokiću, čije je ime i dalje predstavljalo izazov inostranim komentatorima.

U narednim sezonama je raslo poverenje Denvera, što se ogledalo u njegovom broju minuta na parketu i samim tim u učinku mladog centra. Sve je više bilo fenomenalnih poteza. Nikolino samopouzdanje je raslo, a dres sa brojem 15 je postao redovna stavka highlights kompilacija. Ubrzo su počeli da padaju rekordi, koje je nemoguće nabrojati odjednom. Izdvojićemo samo delić: broj upisanih poena, broj asistencija, najveća efikasnost u pobedama i porazima… Za sada trostruki Ol-star. Čak je i u svom MVP statusu rekorder, jer titulu stekao kao najniže rangirani pik sa drafta, pokazujući šta sve može da se postigne upornim radom uz neosporan talenat. Takođe je prvi igrač koji je od 2008. igrao svaku utakmicu u sezoni. Taj je rekord prethodno držao samo Kobi Brajant. Prvi je pravi centar koji od 2000. godine dobija MVP titulu, što je prethodno postigao Šek.

Prvi srpski MVP

Somborski šafl i centar Denver Nagetsa koji svoju ekipu gotovo samostalno drži u životu uz 47 pobeda, dobio je zasluženo priznanje tamo gde su statistike sve, a igrači obično na prvom mestu ističu sopstveni učinak. Jokić, poput većine srpskih košarkaša, najveću važnost pridaje rezultatu čitave ekipe i načinu na koji može da doprinese pobedi kroz timski rad. Osim pristupa košarci sa timskog aspekta, Jokić se razlikuje i po stilu individualne pripreme. Skromni Somborac nikada nije igrao na fizikaliju. Ne pokušava da bude najsnažniji, ne zanima ga jednocifren procenat masti u telu ili ogromna mišićna masa. Nezdravu hranu jede pre teških mečeva, kako kaže: ,,protiv uroka”. Po Jokićevom shvatanju košarke: ,,Jedini mišići koji se treniraju za košarku su oni u mozgu”.

Tako je momak, koji po sopstvenim rečima u srednjoj školi nije mogao da radi sklekove i zgibove, naučio da se na parketu kreće glavom. Lagano, smisleno i intelektualno superiorno. Prkoseći protivničkim taktikama, satima provedenim u teretani, suplementima, a nekada i gravitaciji. Nikola Jokić u stanju je da prođe svuda, pređe svakog i povrh svega upiše poene. Tu su naravno i asistencije, jer ipak: ,,Poeni su nešto što samo vas čini srećnim, a asistencija će usrećiti i vas i vašeg saigrača.”

Ofanzivno je fenomenalan, a defanzivno… Zna se. Centar koji je sa toliko raznovrsnih sposobnosti potpuno promenio koncepciju svoje pozicije; po potrebi može da zaigra i u ulozi pleja. U Nagetsima još jedino nije bio trener. Svaku drugu funkciju u prvom timu je sa uspehom izvršio i uvek bio spreman za još. Međutim, kada se završi utakmica, nema slikanja za društvene mreže. Lajkovi i pratioci nisu bitni, privatnost mu je važnija od storija, čime se izdvaja od većine saigrača u NBA. Mada se pamti ovaj legendarni status od pre decenije koji u jednoj rečenici toliko toga kaže o novoj MVP zvezdi NBA lige.

Foto: Screenshot Facebook

Nikola Jokić nema PR mašineriju. Ne želi je, niti mu je potrebna. Sve što ima da dokaže, čini na terenu. Ne glumi da navija za klubove koji ga ne zanimaju, da čita knjige dok navodno ne primećuje kako ga snimaju barem tri kamere ili da uživa u odgovaranju na jedna te ista pitanja. U minimalnom je kontaktu sa medijima, samo onoliko koliko od njega zahteva radno mesto.

Međutim, poznat je kao veliki šaljivdžija neposrednog pristupa, koji sebe ne shvata previše ozbiljno. Ukoliko izgubi loptu, nežno je preda protivničkom igraču. Slučajno je počupao nekoliko mikrofona tokom davanja izjava, kada obavezno napomene da dobro jede. Sada više vremena provodi na treninzima, a sport gleda na veoma zdrav način. Na parketu se često smeje u čemu uživaju i fanovi i komentatori i saigrači. Predstavio je Americi našu muziku i kolo. Takođe je zainteresovao SAD, ali i ostatak košarkaškog sveta za Srbiju. Zbog Jokića je Denver prošle godine na društvenim mrežama pokrenuo virtuelnu turneju naših prirodnih lepota i znamenitosti.

U Nagetsima ga obožavaju. Kako i ne bi kada njihov prvi MVP u istoriji tokom prosečno upisuje preko 26 poena uz 11 skokova i 8 asistencija za 34 minuta provedena na terenu. Nalazi se u prvoj NBA petorci po sveukupnom učinku. Dabl-dabl i tripl-dabl učinak su odavno postali rutina za Somborca. Jedini je tokom jednog plej-ofa imao više od 30 poena uz 90% sa linije slobodnih bacanja. Još jedan rekord. 🙂

Dobre partije su zagarantovane, a odsustvo sa parketa se momentalno primećuje u tempu Nagetsa i rezultatskim vrednostima. Denver zavisi od Jokića, koji svojim prisustvom u igri angažuje svakog od svojih saigrača, a njegova istinska vrednost je konačno postala neporeciva pred ostatkom lige čiji je sada MVP. Zvanično proglašenje nas očekuje sutra, na radost svih koji prednost dajemo virtuozima sa loptom, a ne suvim statistikama.

O svom novom MVP statusu skromno kaže da je faktor bila sreća, iako je u glasanju ubedljivo pobedio sa 971 poenom. Drugoplasirani Embid ima samo 586… Dakle, ipak je i do igre.

Očekuje se da zablista ovog leta u dresu reprezentacije, kao značajan adut selektora Igora Kokoškova. Sastav Srbije na čiju samu pomisao se nameće slika olimpijske medalje u glavi, možda i intoniranje srpske himne nakon finala u Tokiju. Korak po korak, šafl po šafl. Srbija ima novog MVP-ja.

Pratite SidelineSRB na Instagramu i Tviteru.