Nakon dvomesečne pauze nametnute Kovidom, srpski sport je na putu povratka u normalu.

Mission football pyro
Foto: J.L.

Globalna pandemija Korona virusa i dalje traje, međutim broj novozaraženih je u padu, što je omogućilo ublažavanje mera zaštite širom sveta.

Uprkos činjenici da će se NBA i Liga šampiona čekati do daljnjeg, građani Srbije će uskoro moći da se vrate na stadione. Fudbal je i dalje u trećoj kategoriji rizika od zaraze po analizi Olimpijskog komiteta, dok su najrizičniji košarka, odbojka i borilački sportovi, definisani kategorijom četiri.

Nulom i jedinicom su označeni individualni sportovi, kao izrazito bezbedni, dok je vaterpolo na dvojci, zbog jake koncentracije hlora u bazenima.

Superliga bi trebalo da se nastavi od 1. juna, bez plej-of i plej-aut faze. Treninzi na otvorenom su započeti u ponedeljak, uz obavezne mere socijalne distance između igrača od najmanje jednog i po metra razdaljine, raspodeljenih u dve kolone.

Naredni niz olakšica mera počinje od 11. maja, kada će biti ukinuta sva ograničenja kada je reč o treniranju na otvorenom, dok se sport vraća i u dvorane.

Iz Ministarstva omladine i sporta se ističe neophodnost dezinfekcije ruku i nošenja zaštitnih maski, te dezinfekcija sportskih objekata.

,,I dalje je na snazi jako snažan crveni alarm, moramo da budemo svesni da preporuke moraju da se pridržavaju i da pojedinačna odgovornost svakog od nas mora da bude prioritet.– podsetio je ministar Vanja Udovičić.