Delfini su zvanično šampioni svega osvojivog! Ekipa Dejana Savića osvojila je zlatnu olimpijsku medalju pobedom nad Hrvatskom od 11:7. Možda se publike neće sećati svih detalja sa turnira u Riju, ali je ova medalja večna. 

vaterpolo-5.jpg
Foto: AP

Serbia has won it all! The World and European Champions have now added themselves the last one that was missing. The Olympic gold medal is now around Serbia’s Dolphin’s necks. Their first independent gold medal, and the first one for the country on the Games after 2008. And what a way to win it! A 11:7 against the reigning champions of Croatia. The excellence is complete!


U Rio su otišli sa ciljem i mnogo očekivanja. Znalo se da evropski i svetski šampion ne odlazi na Olimpijske igre sa ciljem da prođe grupu. Sami su podigli lestvicu, te prevazišli sebe. Uprkos nešto neizvesnijem početku turnira, novi olimpijski šampioni su formu podigli do savršenstva u četvrtfinalu i nisu je ispuštali sve do poslednjeg sudijskog zvižduka večerašnjeg finala.

Utakmicu protiv Hrvatske započeli su odmeravajući snage. Nekoliko minuta je proteklo u proceni protivnika, da bi krenuli golovi Pijetlovića, Mandića i Mitrovića. Sandro Sukno je smanjio prednost i tu se završio otpor u prvoj četvrtini.

Drugu deonicu, Delfini su započeli silovito. Dušan Mandić, bez sumnje je igrač večerašnje utakmice, sa bombama koje su do sada bile neviđene i najavljuju mu izuzetnu budućnost u bazenu. Zatim, Nikić, Gocić… Prvo poluvreme je završeno rezultatom 6:3.

Treća četvrtina, poslužila je za dodatno razigravanje naših vaterpolista. Na golu Hrvatske se promenio čuvar, što nije poremetilo Srbiju. Sukno i Garsija su donekle pokušavali da smanjuju razliku, ali pored Mandića i Filipovića, nije postojalo govora o nečemu više.

GettyImages-592333378.jpg
Foto: Getty

A četvrta četvrtina… Samo je rešila o finalnom rezultatu. Vaterpolo, sport koji je uprkos svemu postao i ostao najtrofejniji. Sport koji donosi sve. Uz Delfine koji uprkos promeni generacija ostaju ekipa spremna na sve; konstantno bolja. Šampion je svega osvojivog. Plavi Delfini su prvaci Svetske lige, Evropskog i Svetskog prventstva, a sada i Olimpijskih igara.

Jedina medalja koja je nedostajala zlatnoj generaciji Dejana Savića, za nekoliko trenutaka će se naći oko vrata naših najboljih vaterpolista. Zapravo, ne samo naših. Zvanično, bolji na svetu ne postoje. Imamo najtrofejnijeg igrača na svetu, najboljeg igrača turnira i najjaču ekipu koju je videla istorija vaterpola.

Delfini, to je to!