U svom premijernom olimpijskom izdanju kao samostalna država, Srbija je savladala Australiju rezultatom 87:61 i plasirala se u finale! Srpski košarkaši su krenuli silovito i u prvoj polufinalnoj četvrtini protivniku dopustili samo pet bodova. Nakon skandala, otkaza, uigravanja i neizvesnog plasmana na Olimpijske igre, Srbija je nadmašila sva očekivanja. 

0a4c45de.jpg
Photo: AP

Treba napomenuti i da se u svojevrsnom okršaju brada, naša pokazala znatno superiornije.

U drugoj četvrtini, selektor Đorđević je napravio nekoliko izmena, pauzirali su Teodosić i Raduljica, pa se došlo do nekarakteristične startne petorke za Srbiju: Jokić, Jović, Kalinić, Marković i Bogdanović, zagospodarili su terenom do kraja poluvremena i dopustili protivniku samo devet poena. Gotovo svaka akcija je imala ,,Plan B”, pa bi u slučaju neuspeha jedne opcije, prosto proradila druga. Ovakav nastup doveo je između ostalog i do fenomenalnog alej-upa na relaciji Jokić-Bogdanović u drugoj četvrtini.

Odlična saradnja srpskih košarkaša i komunikacija na relaciji reketa i linije za tri, doveli su do laganog toka lopti, ali i znatno bolje skok-igre na protivničkom delu terena. Pri odlasku na poluvreme i rezultatu od 35:14 u korist Srbije, ekipa i stručni štab su mogli da budu veoma zadovoljni. Međutim, kraj meča je bio daleko.

77553270257b786c89bcd2501020090_640.jpg
Foto: Getty

Drugo poluvreme je započeto alej-apom Australije. Jednom od standardnih akcija igrača u žutim dresovima, koji su u nastavku meča delovali znatno agresivnije, uz odličnu centarsku liniju. Međutim, dobro su se pokazali igrači Srbije, uz poteze Milana Mačvana, ali i trojku večeras veoma aktivnog Stefana Markovića.

Vratio se i naš prvi plej, ujedno i najefikasniji igrač u timu Srbije. Kapiten je dobro dirigovao akcijama na terenu i pogađao iz naizgled nemogućih uglova. Nastavila se igra iz prethodnog perioda za 31:24 u trećoj četvrtini. Ukupno 66:38 pred početak finalne deonice.

Četvrtu četvrtinu je otvorio Miloš Teodosić koji je do tada postigao postigao 22 poena, uz 5 asistencija. Rezultatske neizvesnosti je izostajalo. a ređali su se fenomenalni potezi, koji će se nažalost zbog ,,kopirajtinga” teško naći na nekom od Jutjub kanala.  Pritom su itekako vredni gledanja i gledanja. I gledanja.

Na 4:02, Štimac je zamenio Raduljicu. Uz ovacije za Prvu bradu Srbije. Nije se znatno spuštao tempo, ali je bilo jasno da nas od slavlja deli nešto više od tri minuta. Ekipa Andreja Lemana se borila za smanjenje prednosti, ali su potezi poput Jokićevog ,,fejdaveja” poništavali sve pokušaje protivnika. S druge strane, odbrana se držala do poslednjeg momenta, uz udvajanja koja bi trebalo da pariraju Amerikancima u finalnom meču.

Slavlje je počelo, a videćemo kakav će ishod biti posle duela s Amerikom. Bilo kako bilo, još jedna medalja je osigurana, a momci su se dokazali vrednim svake pažnje i poštovanja.